Magyarország

2012.03.08. 09:25

Heti Válasz - Közös céget alapított Gyurcsány Ferenc és Kóka János

Budapest, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - Bulgáriában közös cégbe fogott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter - olvasható a Heti Válaszban.

Budapest, 2012. március 8., csütörtök (MTI) - Bulgáriában közös cégbe fogott Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, Kóka János egykori szabad demokrata pártelnök, Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége és Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter - olvasható a Heti Válaszban.

Gyurcsány Ferenc és Kóka János 2011 novemberében, Cellum Bulgaria AD néven alapította a közös céget. A Heti Válasz írása szerint a vállalkozásba az Altus-ConsAlt Nemzetközi Tanácsadó Kft., vagyis az Altus Befektetési Zrt. egyik leányvállalata is bekapcsolódik.

A Cellum Bulgaria AD 38 százalékban áll a Kóka János tulajdonában álló Cellum Global Zrt., 12 százalékban pedig az Altus-ConsAlt tulajdonában, felerészt pedig bolgár befektetők birtokolják.

A bulgáriai részvénytársaság öttagú igazgatóságának két magyar tagja van: Kóka János és a szófiai születésű Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége.

Az írás a Kóka-Gyurcsány-üzlet "állami előjátékaként" említi, hogy a mobilparkolást, a mobil-autópályamatricát és a mobillottót kifejlesztő Cellum-csoport 2005 és 2008 között 720 millió forintnyi uniós és magyar közpénzt nyert el kormányzati pályázatokon - például egy saját "Szilícium-völgy" kialakítására Siófokon.

A cikk - amely megjegyzi, hogy Kóka János papíron csak 2011-től tisztségviselője a Cellumnak - beszámol arról, hogy a 2000-es évek közepétől az egykori liberális pártelnök volt sógora, Lepp Gyula strómanjai megtalálhatóak voltak a Cellum hollandiai anyavállalatának reprezentánsai között.

Az írás arról is beszámol, hogy a 2010-es kormányváltás után a Cellum elöljárói közé kerültek Kóka János korábbi politikus kollégái: Garamhegyi Ábel, a gazdasági minisztérium egykori államtitkára és Kaderják Dániel, az SZDSZ külügyi kabinetjének volt tagja, az Újkorcsoport nevű szervezet vezetője, amely tavaly nyilatkozatban állt ki Gyurcsány Ferenc politikája mellett.

A lap szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter tavaly, az OTP kockázati tőkealapját kezelő PortfoLion Zrt. vezéreként - 400 millió forintot fektetett be a Cellumba, és ezzel igazgatósági tagsághoz jutott a vállalat központi egységében. A Cellum felügyelőbizottságának elnöke közben (a PortfoLion oldaláról) Molnár András lett, aki Kákosy Csabának, Kóka János miniszteri utódjának cégtársa.

A cikk Kákosy Csabáról megjegyzi, hogy az MSZP Szabad Sajtó Alapítványa nemrég őt delegálta a Népszabadságot kiadó részvénytársaság felügyelőbizottságába, azzal a céllal, hogy a hamarosan 100 százalékban svájci kézbe kerülő lap baloldali ellenőrzés alatt maradjon. Vagyis a Cellum vállalatcsoportban "benne van a liberális félmúlt egyik ikonja (Kóka János), a Demokratikus Koalíció feje (Gyurcsány Ferenc), a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítvány hajtóereje (Oszkó Péter), valamint a civil világot megjelenítő Újkorcsoport főalakja (Kaderják Dániel) - és egy lépésre tőlük a most MSZP-színeket képviselő Kákosy Csaba.

A Cellum következő célállomása állítólag Albánia - olvasható a Heti Válaszban.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!