Magyarország

2012.01.19. 08:22

EP-vita - Orbán: fontos nap volt ez a magyar alkotmánynak

Strasbourg, 2012. január 18., szerda (MTI) - Fontos, fantasztikus nap volt ez az új magyar alkotmány számára - így értékelte Orbán Viktor a szerdán az Európai Parlamentben (EP) Magyarországról zajló vitát, amelyen ő is részt vett és felszólalt. A miniszterelnök strasbourgi sajtótájékoztatóján közölte azt is: a magyar kormány nem tekinti fontos ügynek a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és ha az Európai Bizottság úgy gondolja, külön is maradnak.

Strasbourg, 2012. január 18., szerda (MTI) - Fontos, fantasztikus nap volt ez az új magyar alkotmány számára - így értékelte Orbán Viktor a szerdán az Európai Parlamentben (EP) Magyarországról zajló vitát, amelyen ő is részt vett és felszólalt. A miniszterelnök strasbourgi sajtótájékoztatóján közölte azt is: a magyar kormány nem tekinti fontos ügynek a jegybank és a PSZÁF összevonásának lehetőségét, és ha az Európai Bizottság úgy gondolja, külön is maradnak.

Az alkotmánnyal kapcsolatos szavait Orbán Viktor egyebek mellett azzal indokolta, hogy az új alaptörvénnyel összefüggésben eddig senki semmilyen jogi eljárást nem indított. "Az a veszély fenyegette korábban a magyar alkotmányt, hogy az érdektelenség mocsarába süllyed, de ez nem következett be", ugyanis nagy európai érdeklődés övezi az alaptörvényt, amelyre "rendkívül büszkék vagyunk" - mondta.

Ugyanakkor az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezésekhez kötődő kifogásokat, ha kell, készek teljesen átdolgozni - jelezte, majd úgy fogalmazott: kifejezetten jó érzésekkel tér haza Magyarországra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségéről szólva közölte: "nekünk az ügy nem fontos. Szerintünk jobban működne a két szervezet, ha összevonnák, de eddig sem voltak összevonva". Ha az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy ne vonják őket össze, akkor külön maradnak - jelentette ki, megjegyezve, hogy ez nem egy kardinális gazdaságpolitikai vagy alkotmányfilozófiai kérdés, hanem kifejezetten technikai jellegű.

A nemzeti bank függetlenségét a magyar kabinet is osztja - folytatta -, és olyan pontokon is hajlandó változtatni, amelyek az elmúlt húsz évben is úgy voltak, ahogyan most, csak eddig nem kifogásolta az Európai Bizottság, most viszont igen. "Erre mondom azt, hogy az érvek súlya előtt nem tudok meghajolni, de ha a bizottság ezt fontosnak tartja, meghajolunk" - mondta. Példaként említette: húsz évig úgy volt, és senki nem kifogásolta, hogy a kormány egy megbízottja részt vett a monetáris tanács ülésén. "Meg tudnám védeni a magunk álláspontját, de minek, ennek az ügynek nincs nagy jelentősége, ha a bizottság szeretné, legyen úgy" - fejtette ki álláspontját.

Az Európai Bizottsággal fennmaradt, az MNB-t érintő vitás pontról elmondta: a bizottság azt kifogásolja, hogy a jegybankelnök és a monetáris tanács tagjai amikor elfoglalják hivatalukat, esküt tesznek az alkotmányra, noha ez az eskütétel az elmúlt húsz évben mindig megtörtént - mutatott rá. Ez "egy olyan szimbolikus politikai kérdés, amelyben még egyezkednünk kell. A többi ügy inkább technikai kérdés" - emelte ki.

Orbán Viktor kérdésre úgy fogalmazott, "akkor vagyok kemény, amikor a hazám érdeke azt megkívánja, és akkor kötök kompromisszumot, amikor a magyar emberek érdeke megkívánja".

Szólt arról is, hogy Magyarországgal szemben létezik politikai offenzíva, de "meg is lennénk sértve, ha nem volna", ez ugyanis a politika része. "Aki lónak áll, az húzzon, vagyis aki politikusnak megy, az ne lepődjön meg, hogy időnként durván megtámadják" - fogalmazott.

Az EP-vitára kitérve - kérdésre válaszolva - a kormányfő azt mondta: nyilvánvaló, hogy a hozzászólók nagy része el sem olvasta az új magyar alkotmányt. A vitában a pártszimpátia felülírta a szövegismeretet - értékelte az elhangzottakat, majd a tévedések között említette, hogy összekeverték az Alkotmánybíróságot a Legfelsőbb Bírósággal (LB). Utóbbival kapcsolatban hozzátette: az LB elnökét senki sem mozdította el, hanem a bírói egyesület indítványára egy olyan szabály került a törvénybe, amely szerint legalább ötéves magyarországi bírói gyakorlat szükséges a főbírói poszthoz. Ezt az ellenzék is megszavazta - közölte.

Álláspontja szerint azon is el kell gondolkodnia az európai közösségnek, hogy ha most azt követeli, vegyék értékrendbeli vizsgálat alá egy tagállam alkotmányát, akkor "hol fogunk megállni: egymás után következik a többi ország is". Úgy véli, ez egy rossz gyakorlat: ha van bizonyíték komoly európai értéksérelemre, természetesen fel kell lépni, de ténybeli ismeretek nélkül, feltételezések és ideológiai motiváltság alapján veszélyes így tenni, mert az az EU-t is gyengíti.

Kérdésre szólt arról is, hogy szerinte Európának nem marad más választása, mint hogy középtávon egy átfogó megegyezést kössön Oroszországgal. "Ez egy teljesen új korszaka lesz az európai politikának" - vélekedett.

Arra a kérdésre válaszolva, amely a Jobbik EU-tagsággal kapcsolatos népszavazási kezdeményezését firtatta, Orbán Viktor kijelentette: Magyarországnak az az érdeke, hogy az EU tagja legyen, mert még mindig több érv szól a tagság mellett, mint ellene.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!