Magyarország

2011.10.11. 17:04

Ónodi-Szűcs Zoltán az egészségügy jövőjéről

Budapest, Debrecen - A debreceni igazgató szerint nem a betegek érdekei a meghatározóak

Budapest, Debrecen - A debreceni igazgató szerint nem a betegek érdekei a meghatározóak

„Az elmúlt tíz évben beszéltünk ugyan az egészségügy problémáiról, de világosan senki nem mondta ki: nem a betegek miatt szorul újraélesztésre a rendszer. A lobbi mentén alakult érdekeltségi rendszer, az átgondolatlan beavatkozások okozták a rendszer „halálát”. Az ellátást már rég nem a betegek igényei alakítják, hanem a szolgáltatók érdekei. Bárki nyugodt szívvel ostorozza a gyógyszergyártókat, amiért el akarják adni a termékeiket, miért gondolunk mást a kórházakról?”

Nem egy ellenzéki publicista, hanem Ónodi-Szűcs Zoltán, az Önkormányzati Egészségügyi Holding elnök-igazgatója szavai ezek egy interjúból, amelyet a Medicalonline-nak adott. Ónodi-Szűcs Zoltán vezetésével készült el ugyanis a Budapesti Teljesítménymenedzsment Kutatóközpont vitairata A Semmelweis terv margójára címmel. A megállapításit a kutatásokra építő dolgozatról szerdán este 18 órától a Budapesti Corvinus Egyetem Közraktár utcai épületében rendeznek szakmai fórumot.

A vitaindítót Ónodi-Szűcs Zoltán tartja, akitől Tinnyei Mária szakújságíró az említett interjúban azt is megkérdezte: Tulajdonképpen mire kell választ kapnunk az átalakítás során?

– Arra, hogy miként lehet a rendelkezésünkre álló forrásokat úgy elosztani, hogy a meglévô különbségek lassan eltünjenek. Most még azt sem tudjuk, hogy mi az igazság. Esterházy Péter Harmonia Caelestis regényéből szoktam idézni, ennél jobban semmi nem írja le jelenünket: „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot”.

Egy másik kérdésre válaszolva Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, ha tehetné, a forrásokat nem ágyszám, hanem lakosságszám alapján osztaná el, és ehhez rendelnék a kötelezôen elvégzendô ellátásokat.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!