Magyarország

2011.10.05. 16:08

Az Európa Tanács fogadási csalások elleni ajánlása

Budapest, 2011. október 5., szerda (MTI) - A 47 tagállamot számláló Európa Tanács (ET) szerdán Strasbourgban elfogadta a sport tisztaságának védelméről és a fogadási csalások ellen szóló ajánlást.

Budapest, 2011. október 5., szerda (MTI) - A 47 tagállamot számláló Európa Tanács (ET) szerdán Strasbourgban elfogadta a sport tisztaságának védelméről és a fogadási csalások ellen szóló ajánlást.

 

A sportért is felelős Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) szerdai tájékoztatása szerint az ET strasbourgi ülésén meghívott vendégként részt vett Michel Platini, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, aki azt mondta, a futball mellett a többi sportágnak is akad félnivalója ebben a témában, "a fogadásokhoz kötődő bunda veszélyétől ugyanis egyetlen sportág és egyetlen ország sincs biztonságban."

A NEFMI közleménye szerint Platini kijelentette, az egyik fő gond az, hogy amíg 5-6 európai államban a bunda büntetőjogi kategória, addig a kontinens országainak túlnyomó részében ez még nem így van. Az UEFA elnöke szerint az európai szervezeteknek is lépniük kell, mert a létező nemzetközi egyezmények egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis részben alkalmazhatóak a sportban elkövetett csalásokra.

Az ET ajánlásának egyik pontja szerint a tagállamoknak a jövőben el kell jutniuk odáig, hogy egyetlen sporteseményre se lehessen fogadást kezdeni, amíg az adott esemény szervezője erről nem tud, illetve nem ad erre engedélyt a szerencsejáték-szervezőknek - Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára is erről beszélt a Magyar Sportújságírók Szövetsége által szervezett budapesti szimpóziumon a múlt kedden.

Az ET szerdán elfogadott ajánlása megemlíti a számítógépes és más nyilvántartási adatok tárolásáról szóló rendelkezéseket, a különféle jelzőmechanizmusokat, a bejelentők védelmének fontosságát és a pénzmosás elleni intézkedések lehetőségét.

A NEFMI közleménye kitér arra, hogy az ajánlás összeállítását széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg, az illetékesek tárgyalásokat folytattak a sportszervezetekkel, a szerencsejáték-szervezőkkel és a 47 európai állam kormányzati szerveivel is. Az elfogadott dokumentum felsorolja a mindhárom szféra részére ajánlott intézkedéseket és iránymutatásokat, egyben nagy hangsúlyt fektet az érintett szektorok együttműködésére.

Az Európai Unióban 2011 első félévében a magyar elnökség indította el a sport tisztaságának védelméről, a fogadási csalások elleni küzdelemről szóló egyeztetéseket, amelyeket a jelenleg regnáló lengyel elnökség visz tovább. A 27 EU-tagállam rövidesen arról a tervezett állásfoglalásról is egyeztet majd, amelyet a novemberi ET-ülésen szeretnének elfogadtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!