Magyarország

2011.09.16. 13:49

Amerikai magyarokról forgatott a Debrecen Televízió

Budapest, 2011. szeptember 16., péntek (MTI) - Az Egyesült Államokban élő magyarokról, magyar közösségekről forgatott ötrészes dokumentumfilmet a Debrecen Televízió.

Budapest, 2011. szeptember 16., péntek (MTI) - Az Egyesült Államokban élő magyarokról, magyar közösségekről forgatott ötrészes dokumentumfilmet a Debrecen Televízió.

Az Üzenem az otthoni hegyeknek... című alkotást ötmillió forintos költségvetésből 2010 őszén forgatták, az utómunkálatokat tavasszal végezték – mondta Széles Tamás, a Debrecen Televízió ügyvezetője, a film szerkesztője pénteken az MTI-nek.

A forgatás mintegy négy hétig tartott, ezalatt összesen hét szövetségi államot keresett fel a négyfős stáb. Külön részben foglalkoznak San Francisco és Los Angeles magyar közösségeivel, ezekben bemutatják a metropoliszokat körülvevő kisebb települések magyar csoportjait is. A szerkesztő tájékoztatása szerint a keleti parton például Clevelandben, Washingtonban és Bostonban forgattak. A filmet önerőből nem tudták volna finanszírozni, hiszen egy városi televíziónak nem feladata a tengerentúlon forgatni. Az ötmillió forintos költségvetést a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), a William Penn Alapítvány, valamint egy debreceni cég állta. Széles Tamás kiemelte: nem előzmény nélküli a sorozat, hiszen 2009 őszén mutatták be a Krisztus vándorai című dokumentumfilmet, amely az egyesült államokbeli magyar református egyházi közösségekről szólt. A film pénteki budapesti bemutatóján elhangzott: a 37 perces részekből álló produkció célja hírét vinni azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekkel az amerikai magyarság magyar identitását őrzi. Széles Tamás emlékeztetett arra, hogy a kinti magyar közösségeket a mára időskorú első generációs kivándoroltak hozták létre, de szerencsére utódaik ugyanolyan fontosnak őrzik a hagyományok, a nemzettudat ápolását.

"Látszik, hogy tovább fogják vinni apáik örökségét" – jegyezte meg. Hozzáfűzte, hogy a filmnek máris van kézzelfogható eredménye, a magyar vasárnapi iskolák például egyeztetni kezdték tanrendjüket. Halász János, a NEFMI parlamenti államtitkára beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti összetartozás a magyar közösségek belső erejében rejlik. A politikus leszögezte: a magyarság nemzeti összetartozását a kormány elvi alapjává tette. Mint fogalmazott, az elkészült ötrészes sorozat azért jelentős, mert nemcsak az amerikai magyarságnak nyújt lelki támogatást, hanem valamennyi magyarnak.

"Ha bemutatjuk ezeknek a közösségeknek az erejét, sok emberhez eljuttatjuk az összetartozás érzését" – jelentette ki Halász János, aki szerint a hasonló vállalkozásokat a minisztérium továbbra is támogatni fogja. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a filmeket a Debrecen Televízió többször is sugározni fogja. A készítők remélik, a sorozatot valamelyik országos televíziós csatorna is műsorra fogja tűzni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!