Magyarország

2011.08.04. 17:18

Csaknem 870 millió a szociális konzultációra

Budapest (MTI) - A szociális konzultáció pénzügyi fedezetének biztosítása érdekében 867,9 millió forint átcsoportosítását rendelte el a kormány - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

Budapest (MTI) - A szociális konzultáció pénzügyi fedezetének biztosítása érdekében 867,9 millió forint átcsoportosítását rendelte el a kormány - olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.

 A határozat szerint az átcsoportosítást a Miniszterelnökség fejezet rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezet, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal cím, valamint a Fejezeti kezelésű előirányzatok cím, célelőirányzatok alcím, kormányzati igazgatással kapcsolatos feladatok támogatása jogcím-csoport javára hajtják végre.

Orbán Viktor május 1-jén egy, a Facebook közösségi portálon közzétett videóüzenetében jelentette be, hogy szociális konzultációt kezdeményez. "Kézhez fognak kapni egy levelet, amely egy kérdőívet is tartalmaz és arra kérem önöket, ezt gondosan olvassák el, töltsék ki, és küldjék vissza" - fogalmazott a kormányfő. Orbán Viktor az állampolgároknak küldött levelében 10 kérdést tett fel, amelyek - mint mondta - a mindennapi életünk szempontjából a legfontosabbak.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a döntés felelősségét nem háríthatja át, a döntést a magyar parlament képviselőinek, a kormánynak, a miniszterelnöknek kell meghozni, de - hangsúlyozta - mindig van olyan szempont, olyan sajátos látószög, választói bölcsesség, amivel a döntéshozók nem feltétlenül rendelkeznek. Ezért sokat segítenek az állampolgárok, ha támogatják a döntéshozók munkáját azzal, hogy elmondják a véleményüket - hangsúlyozta a kormányfő, aki izgalmas és fontos kérdéseknek nevezte a levelében jelzett felvetéseket.

Május 2-án Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője azt mondta, hogy a tíz kérdésből álló kérdőívet minden magyar megkapja, aki betöltötte a 16. életévét. A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy több mint nyolcmillió kérdőívet küldenek majd ki. Az emberektől azt kérték, hogy június 15-ig küldjék vissza a kérdőíveket. A szociális konzultáció költsége nagyjából megegyezik az új alaptörvénnyel kapcsolatos nemzeti konzultációval, körülbelül 750-800 millió forint - közölte akkor Szijjártó Péter.

Magyarország felébredt - ezt nevezte a szociális konzultáció legfőbb tanulságának Orbán Viktor, aki július 4-én a parlamentben ismertette annak eredményét. A kormányfő azt mondta, a konzultáció során kiderült, hogy a magyarok nem "ingyen sörre", potyázásra, hanem munkára akarják építeni a jövőjüket. Úgy fogalmazott: a magyarok egy hosszú kábulatból ébredtek fel, amely a munka nélkül szerezhető jólét hamis, ám annál kecsegtetőbb illúziójából indult, és a teljes összeomlás rémálmába torkollt. Hozzátette, mindebbe az egész nyugati világ beleremegett.

Tájékoztatása szerint a szociális konzultáció keretében összesen 1 millió 140 ezer kérdőív érkezett vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!