Magyarország

2011.07.04. 17:57

Meghalt Habsburg Ottó - a magyar kormány megrendüléssel értesült a politikus haláláról

Budapest  (MTI) - A magyar kormány megrendüléssel értesült Habsburg Ottó haláláról - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság hétfőn az MTI-vel.

Budapest  (MTI) - A magyar kormány megrendüléssel értesült Habsburg Ottó haláláról - közölte a kormányzati kommunikációs államtitkárság hétfőn az MTI-vel.    A magyar ügyért, a magyar emberekért való elkötelezett kiállása méltán tette hazánkban egyöntetűen elismert és népszerű személyiséggé - idézték fel alakját, hozzátéve: a Habsburg-dinasztia leszármazottjára, majd annak fejére, a világszerte elismert politikusra és íróra, mint az európai és egyetemes értékek szószólójára és megtestesítőjére, a kontinensünk egyesítéséért indított mozgalom meghatározó személyiségére, egyben hazánk elkötelezett és aktív támogatójára emlékezünk.

    A közleményben kitértek arra is, hogy a Páneurópai Mozgalom tagjaként, majd évtizedeken át annak vezetőjeként, valamint a bajor Keresztény-szociális Unió (CSU) Európa-parlamenti képviselőjeként húsz éven át végzett munkájával kiemelkedő szerepet vállalt az integrációs folyamat előmozdításában, egyben a kontinens megosztottságának felszámolásában. Mindig határozottan lépett fel az emberi jogok érvényesítése, az elnyomottak védelme érdekében – legyen szó a náci rezsim üldözötteiről, vagy a kommunista diktatúrákban élő tömegekről - írták.

    A közleményben hangsúlyozzák:  Habsburg Ottó fővédnökségével és szervezésével 1989 augusztusában létrejött Páneurópai Piknik nem csak 700 keletnémet menekült számára nyitott utat a szabadság felé, de a kelet-európai rendszerváltozásnak, a vasfüggöny leomlásának is meghatározó, szimbolikus eseményévé vált. A CSU politikusaként a magyar-német kapcsolatok fejlesztéséhez, egyben hazánk uniós csatlakozásához is jelentékenyen járult hozzá.   "Emlékét megőrizzük" - zárul a közlemény.

    Habsburg Ottó kilencvennyolc éves korában hétfőn hunyt el; IV. Károly fiát németországi otthonában, a Starnbergi-tó partján fekvő Pöckingben érte a halál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!