Magyarország

2011.07.08. 13:50

Lemondásra szólítja fel a jegybankelnököt a Jobbik

Budapest  (MTI) - A Jobbik arra szólítja fel Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy mondjon le tisztségéről, az ellenzéki párt megítélése szerint ugyanis a jegybank tevékenysége "külföldi spekulációs érdekeket szolgál" és évente ezermilliárd forintos veszteséget okoz a nemzetgazdaságnak.

Budapest  (MTI) - A Jobbik arra szólítja fel Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy mondjon le tisztségéről, az ellenzéki párt megítélése szerint ugyanis a jegybank tevékenysége "külföldi spekulációs érdekeket szolgál" és évente ezermilliárd forintos veszteséget okoz a nemzetgazdaságnak.    Lenhardt Balázs országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón bírálta az MNB kamatpolitikáját, amiért az szerinte ellehetetleníti a forinthitelezést. A jobbikos politikus azt mondta: a jegybank az inflációs nyomásra hivatkozva tartja mesterségesen magasan az alapkamatot, és ezzel "spekulációs pénzt", forró tőkét gyűjt be, amelyet aztán kockázat nélkül kamatoztatnak külföldi kereskedelmi és jegybankok.

    Véleménye szerint az MNB a spekulációs tőkét jutalmazza azzal is, hogy a kereskedelmi bankokat arra biztatja: kéthetes kötvényekbe fektessenek, így azok nem érdekeltek beruházások finanszírozásában, a gazdaság pedig hitelszűke miatt nem tud beindulni.

    A jobbikos politikus kifogásolta az MNB szerinte pazarló gazdálkodását, a vezetőknek járó jutalmakat, kedvezményeket és béremeléseket is. Emellett újólag bírálta a jegybank arculatváltását, amelynek ügyében korábban feljelentést is tett. Mindezekre hivatkozva Lenhardt Balázs azt mondta: Simor András "és bandája" alkalmatlan a jegybank vezetésére, és távozniuk kell az MNB éléről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!