Magyarország

2011.07.21. 18:36

Államháztartás: 1.034,6 milliárd forint hiány az első félévben

Budapest  (MTI) - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 1.034,6 milliárd forint volt az első félévben, amely az éves módosított előirányzat 87,4 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a végleges adatokat a kormány.hu oldalon csütörtökön.

Budapest  (MTI) - Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 1.034,6 milliárd forint volt az első félévben, amely az éves módosított előirányzat 87,4 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a végleges adatokat a kormány.hu oldalon csütörtökön.

 

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal. Az idei első félévre a NGM 1.076,2 milliárd forintos államháztartási pénzforgalmi hiányt jelzett, amelynél a tényleges teljesítés alacsonyabb. A prognózisnál 41,6 milliárd forinttal kedvezőbb eltérés a kormány megtakarítási intézkedéseinek köszönhető.

2010-ben az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - első félév végi deficitje 1.033,6 milliárd forint volt, amely az éves teljesítés 118,8 százaléka. Az elmúlt évben az államháztartás júniusi deficitje 297,4 milliárd forint tett ki.

Idén az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - júniusi hiánya 310,4 milliárd forintot ért el.

Ezen belül a központi költségvetés 280,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 34,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 5,2 milliárd forintos szufficittel zártak.

Az NGM indoklása szerint a központi költségvetés 2011. évi hiányának alakulását jellemzően egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek 528,8 milliárd forintos összege a második félévben teljesül.

NGM: biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés

Az NGM leszögezi: mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycéljának tartását.

Ha az államháztartás június végi egyenlegét (az 1.034,6 milliárd forintos deficitet) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigálják, akkor az államháztartási hiány 770,2 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 65,0 százalékát adja - olvasható az NGM dokumentumában.

A részletes adatok alapján az államháztartás összes bevétele az idei első hat hónapban 6.067,1 milliárd forint volt, míg az összes kiadás 7.101,7 milliárd forintot tett ki.

Az idei júniusi hiány alakulását befolyásolta, hogy a központi költségvetés június havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest 9,2 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek. A magasabb teljesülés hátterében a tavalyi év második felében bevezetett, az államháztartási egyensúly biztosítását szolgáló, pénzügyi szervezetek különadójából befolyt bevételek állnak.

Az NGM tájékoztatója szerint a pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadója címén júniusban 38,5 milliárd forint bevétel keletkezett. Mindezek mellett kedvezőbben alakultak a jövedéki adó, az állami vagyonnal kapcsolatos és az egyéb bevételek is.

A központi költségvetés június havi kiadásai 3,5 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. A tavalyi év azonos időszakánál alacsonyabb összegben teljesültek főként a kamatkiadások, a kezességérvényesítések, valamint a fogyasztói árkiegészítések.

A kamatkiadások 2011 júniusában 135,7 milliárd forintot tettek ki, 12,6 milliárd forinttal maradtak el az előző év megfelelő időszaki értékétől, a kamatbevételek pedig 10,1 milliárd forintos szintet értek el, 0,9 milliárd forinttal magasabbat, mint az előző évben.

A központi költségvetés első hat havi bevételei

A nettó kamatkiadások idén júniusban 125,6 milliárd forintot értek el, összességében 13,6 milliárd forinttal lettek alacsonyabbak az előző évinél. 2011 júniusában az előző év megfelelő időszakához képest is számottevően csökkent az adósságállomány a magánnyugdíj- pénztári visszalépők vagyonában levő állampapírok bevonása miatt, ennek hatására júniusban 8 milliárd forinttal csökkentek a kamatkiadások. Júniusra az átlaghozamokban eltűnt a különbség az előző év júniusához képest.

A központi költségvetés első hat havi bevételei 3.808,4 milliárd forintot értek el, a központi büdzsé kiadásai 4.715,8 milliárd forintra rúgtak, így a központi költségvetés egyenlegében az idei első hat hónapban 907,4 milliárd forintos deficit alakult ki. Az idei első félévben társadalombiztosítási alapok hiánya 188,7 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 61,5 milliárd forint többlettel zártak.

Az NGM tájékoztatója tartalmazza, hogy a minisztérium aktualizálta az egész éves pénzforgalmi hiányprognózisát.

Így a tárca módosított előirányzata alapján közzétett pénzforgalmi prognózis szerint az idei második negyedévi államháztartási deficit 292,5 milliárd forintot tett ki az első három havi 742,1 milliárd forintos hiány után, míg a tárca a harmadik negyedévi hiányt 445,1 milliárd forintra várja, és az idei utolsó negyedévre 295,5 milliárd forint többletet valószínűsít. Így a júniusi végleges adatokkal együtt publikált számsor szerint a pénzforgalmi deficit 1.184,2 milliárd forint lesz 2011-ben - derül ki az NGM tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!