Magyarország

2011.04.12. 19:07

Nem tag, mégis ott lehetett a belügyminiszter a Főkapitányi Klubban

<p>A szabály szerint csak a tagok vehetnek részt a Főkapitányi Klub összejövetelein, de a március végi ilyen eseményre meghívták a belügyminisztert. Ráadásul ott már március 29-én megtárgyalták a rendészet jövőjével kapcsolatos kormányzati álláspontot és a rendőri vezetők javaslatokat is megfogalmaztak.</p>

Az április 5-i rendészeti érdekvédelmi fórumon viszont az hangzott el, hogy nincs konkrét kormányzati terv a szolgálati nyugdíjrendszer és egyéb érintet kérdések kapcsán - mondta a Független Hírügynökségnek Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkára.

Szima Juditot a klub elnöke, Halmosi Zsolt Vas megyei rendőrfőkapitány tájékoztatta a főkapitányi klubról. Eszerint a klub egy 20 éve működő konzultatív testület, melynek tagjai az országos rendőrfőkapitány és főigazgatói, az ORFK területi szerveinek vezetői és a megyei főkapitányok. A klubtagság a beosztáshoz kötődik, tehát ha valakit leváltanak posztjáról, megszűnik a tagsága is. A klub összejövetelein csak a tagok vehetnek részt, akik saját pénzükből tartják fenn, fejenként évi 20 ezer forinttal.

A március 29-i ülésre egyébként meghívták Pintér Sándor belügyminisztert - bár csak tagokat lehetne - aki tájékoztatta őket az életpálya modell kidolgozásával kapcsolatos kormányzati tervekről és a főkapitányok pedig szakmai véleményt mondtak erről. A szakszervezeti vezetőt nem lehet meghívni az ülésekre és nincs is köze az ott elhangzottakhoz.

Szima Judit szerint a legutóbbi rendvédelmi érdekvédelmi fórumon (RÉF) ülésen - április 5-én a belügyminiszter azt a tájékoztatást adta, hogy várja a szakszervezetek javaslatait, mivel a kormánynak még nincs konkrét elképzelése a szolgálati nyugdíj rendszerének, és az életpálya modell kialakításának kérdéskörében. A szakszervezeti vezető szerint azonban a Főkapitány Klubtól kapott tájékoztatás ezt gyakorlatilag cáfolja, hiszen aszerint Pintér Sándor már március 29-én tájékoztatta a klub tagjait az elképzelésekről.

Szima Judit szerint bár a klub elnöke azt mondja, hogy működésükben nincsenek körzérdekű adatok, mégis az állományt érintő kérdésekkel foglalkoznak. Március 29-én megtárgyalták a rendészet jövőjét felvázoló kormányzati elképzeléseket, sőt még javaslatokat is tettek. Ezért az állampolgári jogok országgyűlési biztosától, az adatvédelmi biztostól, valamint a Legfőbb Ügyésztől tájékoztatást kérnek arról, hogy közérdekűnek minősülnek-e a klubban megtárgyalt kérdések, adatok.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!