Magyarország

2011.04.13. 20:17

Alapjogokat sértettek az intézkedő rendőrök?

<p>A Független Rendészeti Panasztestület szerint alapjogokat súlyosan sértő rendőri intézkedés keretében állították el a mohácsi polgármester ellenlábasát egy - sőt, szerinte azóta több - képvisel-testületi ülésről - írja a Pécsi Stop.</p>

A Független Rendészeti Panasztestülethez fordult Németh Imre, a mohácsi polgármester, Szekó József régi ellenlábasa. Némethet 2010 október végén egy mohácsi képviselő-testületi ülésről állították el a rendőrök, miután a Jobbik egyik akkori képviselőjéhez bilincselte magát. Németh már aznap, a rendőrség fogdájából felhívta a Pécsi Stop-ot és elképedésének adott hangot. A rendőrök ugyanis, mint mondta, négy órán át megbilincselve tartották fogva.

A férfi panaszát március közepén vizsgálta meg a panasztestület. Megállapította, hogy a rendőri eljárás érintette a panaszos tisztességes eljáráshoz, emberi méltósághoz, személyes szabadsághoz, személyi integritáshoz, személyes adatok védelméhez és jogorvoslathoz fűződő alkotmányos jogait.

A testület vitatta az elállítás okát, amely így indokolatlan és jogtalan volt. Indokolatlanul hosszú ideig tartották fogva Némethet. Ráadásul a testi kényszer és a bilincs jogszerűtlen alkalmazása egyéb alkotmányos jogok mellett a megalázó bánásmód tilalmába is ütközött. A testület a többszöri jogsérelmet súlyosbító körülményként vette figyelembe a többszörös jogsérelmet.

Az állásfoglalást megküldték az országos rendőrfőkapitánynak, akinek 30 napon belül kell eldöntenie, hogy felelősségre vonja-e a rendőröket, vagy sem. Németh Imre leszögezte: utóbbi esetben bírósághoz fordul, és közigazgatási pert indít.

Németh elmondta: ezt megelőzően júniusban, az ominózus eset után pedig decemberben és idén márciusban is elvitték már a mohácsi rendőrök. Az eseteket a nyomozó ügyészség vizsgálja.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!