Magyarország

2011.03.31. 17:55

Nincs joguk sztrájkolni a volán-dolgozóknak

<p>Jogszerűen nem sztrájkolhatnak a dél-dunántúli régióban működő volán társaságok március 31-én. A munkaügyi bíróság érdemi hiányosságokat talált a szakszervezetek kérelmében, melyben a még elégséges szolgáltatásokról akartak jogerős végzést kapni.</p>

Sztrájk a jelenlegi jogszabályok szerint csak akkor tartható, ha előzetesen megállapodás született az elégséges szolgáltatásról. Amennyiben ez nem jön létre, a munkabeszüntetés csak akkor tartható meg, ha a felek bármelyikének kérelmére a munkaügyi bíróság jogerős határozatban megállapítja a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit.

A Pannon Volán csütörtöki közleménye szerint több érintett szakszervezet kérelemmel fordult a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz, hogy hozzon döntést, sztrájk esetén milyen elégséges szolgáltatást kell nyújtani a Volán-társaságoknak. A bíróság mindkét esetben érdemi vizsgálatra alkalmatlannak minősítette a kérelmeket, s azokat elutasította. A bíróság szerint ugyanis az érintett szakszervezetek nem úgy jártak el, ahogy kellett volna. Ennek alapján tehát a március 10-én meghiúsult sztrájkot követően a március 31-re meghirdetett munkabeszüntetés sem szervezhető meg jogszerűen.

A sztrájk lehetősége még 2011 februárjában merült fel. Az akkori elképzelések szerint egynapos munkabeszüntetést tartott volna március 10-én a Gemenc, Kapos, Pannon Volán társaságoknál az AKSZSZ, amennyiben február végéig nem tudnak megegyezni a munkáltatókkal a béremelés mértékéről.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!