Magyarország

2011.03.03. 21:36

Létszámleépítési támogatás önkormányzatoknak

<p>Idén is kérhetnek állami támogatást a helyi önkormányzatok, illetve a többcélú kistérségi társulások az intézményeikben dolgozók létszámcsökkentési költségeihez - az igénylések feltételeiről és folyósításáról szóló belügyminiszteri rendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben és pénteken hatályba is lép.</p>

A helyi önkormányzatok és a többcélú kistérségi társulások akkor nyújthatnak be igénylést, ha a hozzájuk tartozó költségvetési szerveknél, intézményeknél olyan álláshelyek megszüntetéséről döntöttek, ahol határozatlan idejű munkaviszonyban álló dolgozót foglalkoztattak. Támogatás akkor kapható, ha a leépítés miatt elküldött alkalmazottak foglalkoztatására más üres, megüresedő vagy esetlegesen tervezett új álláshelyen sem volt lehetőség.

Az állami támogatás össszege a létszámcsökkentések jogszabály szerinti költségeinek fele, de személyenként maximum 2 millió forint lehet. Az igények elbírálására bizottságot hoznak létre, amelybe a belügyminiszter két tagot, az államháztartásért, az oktatásért, a szociál- és nyugdíjpolitikáért felelős miniszter egy-egy tagot, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója pedig szintén egy tagot delegál. Az igénylésekről a bíráló bizottság javaslata alapján három alkalommal dönt a belügyminiszter. Az első döntés után a júliusi, második alkalommal az októberi, a harmadik döntés után pedig a decemberi nettó finanszírozás keretében folyósítják a pénzt.

A központi költségvetési támogatásról szóló döntést követő öt éven belül a megszüntetett álláshely csak akkor állítható vissza, ha azt jogszabályváltozásból adódó, kötelezően ellátandó többletfeladat teszi szükségessé. Ellenkező esetben támogatást vissza kell fizetni.

- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!