Magyarország

2011.03.03. 20:46

Folytatódik a "Stroke - Ne késlekedj" kampány

<p>Egyre bátrabban nyúlnak a telefon után azok a betegek és hozzátartozók, akik a szélütés tüneteit észlelik.</p>

A mentőhívások és a trombolízisek számának növekedése önmagáért beszél. A vérrögoldások 24 százalékos növekedést mutattak az elmúlt évben. A "Stroke - Ne késlekedj" kampány keretében évek óta töretlenül tart a lakosság felvilágosítása. Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében.

A Magyar Stroke Társaság (MST) 2011-ben is folytatja társadalmi célú tájékoztató tevékenységét, az azonnali segélyhívás fontosságát. A stroke nemcsak az idősek betegsége, hanem az utóbbi években egyre inkább sújtja a fiatalokat is. A betegek száma évről évre nő. Magyarországon évente 42 ezren kapnak stroke-ot, 13 ezer ember veszíti életét agyi érkatasztrófa következtében. A betegek 25 százaléka 60 év alatti, ugyanakkor a férfiak átlag 5 esztendővel hamarabb kapják meg a stroke-ot, mint a nők. Akiknek sikerül a betegséget túlélni, azokra is komoly veszély leselkedik, hiszen csaknem 24 százalékuk még az első évben, további 5 százalék a második esztendőben életét veszít.

A "Stroke - Ne késlekedj" kampány célja, hogy minden ember legyen tisztában az agyi-érkatasztrófa tüneteivel - hirtelen kialakuló beszédzavar, kettős látás, csökkenő látásélesség, hirtelen egyensúlyvesztés, szédülés, féloldali végtaggyengeség, zsibbadt arcfél -, ismerje fel azokat, tudatosuljanak benne a szélütés súlyos következményei, és tudja azt, hogy az azonnali segélyhívás életet menthet.

Az MST ezúttal a stroke súlyos következményeire is fel kívánja hívni a lakosság figyelmét. A szélütés kihathat az ember további életére. A statisztikai adatok szerint az agyi-érkatasztrófát túlélők 48 százaléka féloldali bénulásban szenved. A betegek 22 százaléka járásképtelen, közülük sokan kerekesszékbe kényszerülnek. A stroke-on átesettek 24-53 százaléka részben vagy teljesen mások segítségére szorulnak, 12-18 százaléka beszédzavar, 32 százaléka pedig a depresszióval is kénytelen megküzdeni.

A dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, a magas koleszterinszint és a helytelen életmód mellett a "néma gyilkos", a magas vérnyomás meghatározó rizikótényezőnek számít a stroke-hoz vezető úton.

A "Stroke - Ne késlekedj" kampányról, magáról a betegségről, valamint az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról a www.szelutes.hu weboldalon lehet bővebb tájékoztatást találni.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!