Magyarország

2011.03.23. 18:20

Egy nap, három gyerek, három vese

<p>Egyetlen napon három gyerek kapott új vesét a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. A hétéves Bence, a 14 éves Dávid és a 17 éves Jusztina még február elején esett túl a műtéten, azóta mindhárman jól vannak.</p>

Évente az országban körülbelül 15 gyermeknél van szükség veseátültetésre. Így különleges nap volt február 8-a, amikor egyszerre három gyerek kaphatott új vesét. A műtétek kitűnően sikerültek - mondta el Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója az intézmény szerdai sajtótájékoztatóján. A műtétek közül egy volt élődonoros transzplantáció, kettőnél agyhalott donor szerveit használták fel.

Ma Magyarországon hatezren járnak krónikus művese kezelésre - dialízisre -, közülük csaknem 700-an vannak a transzplantációs várólistán. A hazai transzplantációk közül a leggyakoribb a veseátültetés, évente háromszázat végeznek, ennek felét a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikáján. Lehetőség lenne ennél többre is, ha volna elég szerv - közölte Langer Róbert. Az évi 150-160 donor nem elég ahhoz, hogy a várólistán lévő betegeknek hasonló esélyeik legyenek, mint azoknak, akik olyan országban élnek, amely csatlakozott az Eurotransplanhoz.

Egy előzetes megállapodás alapján egyébként várhatóan jövő januártól átmenetileg, egy éven át Magyarország is tagja lenne a szabályozott nemzetközi szervcseréket segítő nemzetközi szervezetnek. Az átmeneti tagság újabb egy évvel meghosszabbítható lenne, ezt követően csatlakozhatna Magyarország teljes jogú tagként Eurotransplanhoz.

A 7 éves Bence édesanyja a Független Hírügynökségnek elmondta: kisfiáról 2 és fél éves korában derült ki, hogy gyógyíthatatlan vesebeteg. Hatéves korában következett be nála a teljes veseelégtelenség, el kellett távolítani mindkét veséjét. A gyermek tavaly júniusban került fel a transzplantációs listára, és 8 hónapot vártak donorszervre. Katalin elmondta: a donorról annyit tudtak meg, hogy egy agyhalál állapotában lévő 17 éves fiatal volt.

Az édesanya szerint a műtét után Bence állapota nagyon gyorsan javul. Már egy hét után hazaengedték a kórházból, és sokkal jobban érzi magát, mint korábban, a művesekezelések idején. A család abban bízik, hogy a kisfiú szeptemberben el tudja kezdeni az iskolát. Az édesanya azt mondta: vezetéknevét nem szeretné nyilvánosságra hozni, csak azért vállalta, hogy megszólal, mert szeretné felhívni a figyelmet az Eurotransplant-csatlakozás fontosságára.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!