Magyarország

2011.03.28. 19:06

A belügyminisztérium nyitott az érdekképviseletek javaslataira

<p>A belügyminisztérium nyitott az érdekképviseletek javaslataira - így reagált a tárca arra, hogy a rendvédelmi és fegyveres és rendvédelmi dolgozók tüntetés-sorozatba kezdenek jövő szombattól. Mint mondják, folyamatosak a tárgyalások az érintett szakszervezetekkel.</p>

A demonstráció csak a kormánnyal megkötött megállapodás esetén ér véget! - ezzel az ígérettel indítanak demonstráció-sorozatot a fegyveres és rendvédelmi dolgozók április 9-én. Az szakszervezetek, érdekképviseletek azt mondják, addig tüntetnek, amíg követeléseik teljesítéséről nem születik írásos megállapodás. Az első tüntetés jövő szombaton lesz. Utána, április 11 és 15 között a demonstrálók a Parlamentnél tiltakoznak majd. A legnagyobb megmozdulás pedig 16-án várható, a menet a Hősök teréről indul és az Országházig tart.

Az érintett napokon hivatásos, szerződéses és nyugállományú börtönőrök, katonák, nemzetbiztonsági-polgárivédelmi dolgozók, rendőrök, tűzoltók, vámosok vonulnak az utcára.

A szakszervezetek pontokba szedték követeléseiket. Ezek között szerepel egyebek mellett az, hogy a heti 40 órás munkaidő felett, ne kötelezzék őket munkára, hacsak nem fizetik ki, hogy kapjanak korszerű védő-és munkaeszközöket, és az is, hogy a jelenleg hivatásos állományúak változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugállományba.

A belügyminisztérium közleményt adott ki, amely szerint folyamatos tárgyalásokat folytatnak az érintett szakszervezetekkel, és a jövőben is nyitottak javaslataikra, elképzeléseikre. Ugyanakkor az írják, hogy az "aktív éveket", vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánják támogatni. A cél, hogy a rendvédelmi dolgozók abban legyenek érdekeltek, hogy 40 éves koruk után is az adott szerv tagjaiként dolgozassanak. Elfogadhatatlan tartják ugyanis, hogy erejük teljében lévő 35-40 éves fiatalemberek nyugdíjasként hagyhassák el a rendészeti pályát. Viszont szükségesnek tartják, hogy az érintett szervek aktív állományainak tagjai átlagban jelentős bérfejlesztésben részesüljenek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!