Magyarország

2011.02.10. 14:58

Páva Zsolt: 2010 hatalmas siker volt Pécsnek

<p>Pécs nemzetközi, hazai és pécsi viszonylatban is hatalmas sikerrel zárta a kulturális évadot- hangzott el a programsorozatot értékelő tájékoztatón csütörtökön, Budapesten. Páva Zsolt, a baranyai megyeszékhely polgármestere elmondta, hogy a</p>

2010-es Európa Kulturális Főváros program során a város bebizonyította, hogy helye van Európában, és méltán nevezhető Pécs a kultúra városának. Csaknem háromszáz kulturális eseménynek adott otthont tavaly Pécs, növekedett a külföldi és hazai vendégek száma is.

2010-ben 288, a kulturális évadhoz kapcsolódó programot tartottak Pécsett. A legnagyobb médiaérdeklődés a nyitóeseményt, a Seal koncertet, a Munkácsy-kiállítást, a Bauhaus tárlatot, a Cirkusz és Utcaszínház Fesztivált, a Szomszédünnepet és a PLACCC Pécs programját övezte.

Nőtt a Pécsre látogató magyar és külföldi vendégek száma is. 2010 első kilenc hónapjában összesen 95 ezer 338 vendég 185 ezer 404 éjszakát töltött a városban. A látogatók közül 27 ezer 174 külföldi volt, 68 ezer 164 magyar. A vendégforgalomban 21,4 százalékos, míg a vendégéjszakák számában 22,3 százalékos volt a növekedés. A legtöbb külföldi látogató Németországból, Ausztriából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Franciaországból érkezett. Jellemző volt, hogy átlagosan a külföldi vendégek két és fél napot, míg a magyarok két napot töltöttek Pécsett.

Folyamatos online érdeklődés övezte a programokat. A pecs2010.hu internetes oldalon csaknem 400 ezren regisztráltak, a napi látogatottság ezer és háromezer között mozgott.

A nagyberuházásokkal kapcsolatban Páva Zsolt elmondta, hogy mindennel elkészültek, csak a Zsolnay Negyedben vannak még hiányosságok, ott a tervek szerint tavasz végére vagy nyár elejére készülnek el a munkálatokkal.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!