Magyarország

2011.02.15. 16:23

Felsőoktatási felvételi: éjfélig lehet jelentkezni - többet lehet hibázni, ha kapkodva töltik ki a nyomtatványokat

<p>Kedd éjfél a felsőoktatási felvételi jelentkezés határideje. Eddig adhatják postára a jelentkezési lapokat azok, akik egyetemre vagy főiskolára akarnak menni, valamint elektronikus úton is ugyancsak éjfélig lehet jelentkezni.</p>

Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint idén is sokan hagyták a jelentkezést az utolsó napra. Ha valaki kapkodva töltik ki a nyomtatványokat, nagyobb az esélye annak, hogy a jelentkezők elírnak vagy kihagynak valamit - hívta fel a figyelmet Kerékgyártó Sándor.

Az idén szeptemberben induló alapképzésekre, egységes, osztatlan képzésekre, mesterképzésekre, valamint a felsőfokú szakképzésekre lehet jelentkezni kedd éjfélig elektronikus úton vagy hagyományos módon, papíron. A felvételi eljárás alapdíja továbbra is 9 ezer forint, amiért 3 helyet lehet megjelölni, de korlátlan számú helyre lehet jelentkezni, további 2-2 ezer forintért. Idén majdnem 8300 helyre lehet beadni a felvételi lapot. A meghirdetett szakokat megtalálhatók a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban illetve a www.felvi.hu internetes oldalon.

Ha valaki kapkodva tölti ki a jelentkezési lapot, nagyobb az esélye az elírásnak, hibás kitöltésnek vagy éppen annak, hogy nem jól olvasható a kitöltött rész. Előfordul az is, hogy kimaradnak a kötelezően kitöltendő mezők, vagy elfelejtik az eljárási díj befizetését igazoló csekket felragasztani a jelentkezési lap hátoldalán megjelölt helyre - hívta fel a figyelmet az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.

Kerékgyártó Sándor a Független Hírügynökség kérdésére azt válaszolta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelentkezési lapon beküldött jelentkezések körülbelül 30 százaléka hibás. Különböző típusú hibák fordulhatnak elő a kitöltetlen mezőktől a hibásan megadott jelentkezési helyig.

A feldolgozáskor ellenőrzik a jelentkezési lapokat, és akiknél valamilyen hiányosságot észlelnek, hiánypótlásra szólítják fel. Ellenőrzik azt is, hogy a beküldött dokumentummásolatok megfelelnek-e az előírásoknak, hiszen a jelentkező ezzel bizonyítja a felvételi pontszámait. A hiányzó dokumentumokat minden jelentkező 2011. július 7-ig pótolhatja, eddig a határidőig kell megküldeniük a jelentkezésükhöz kapcsolódó dokumentummásolatokat.

Az e-felvételi előnye az egyszerűségen és kényelmen túl az is, hogy kiszűri az olyan hibákat, amelyek a jelentkezési lap kitöltése közben előfordulhatnak. Az elektronikus jelentkezéshez a www.felvi.hu oldalon kell regisztrálni, ezután a jelentkezők munkáját különböző súgók segítik. A rendszer nagy előnye, hogy a begépelt információk közül automatikusan javítja az általa felismerhető elírásokat, értelmetlenül megadott adatokat. Ha a hiba érdemi - de ellenőrizhető és informatikailag kezelhető -, arról értesítést küld, így például a rendszerben nem lehet nem létező jelentkezési helyet megadni. A kötelezően kitöltendő mezők kihagyása esetén is hibaüzenetben értesíti a rendszer a felhasználót a kitöltésre. Emellett az e-felvételi felületén automatikusan megjelenik a befizetendő eljárási díj összege is, így nincs szükség külön számolásra.

Az elmúlt évben körülbelül 68 ezren nyújtották be e-felvételivel a felvételi kérelmüket, vagyis a jelentkezők csaknem fele választotta az elektronikus utat. Ezt megelőzően, 2009-ben 47 ezren jelentkeztek elektronikusan a szeptemberben induló képzésekre - közölte Kerékgyártó Sándor.

Az elektronikus jelentkezés előnye még, hogy az eljárás díjait bankkártyával is ki lehet fizetni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!