Magyarország

2011.01.01. 18:46

The Times: Orbán a térség legkíméletlenebb politikusa

<p>Magyarországgal, a magyar uniós elnökséggel és a magyar miniszterelnökkel foglalkozik szombaton megjelent, terjedelmes írásában a The Times. A Londonban megjelenő, mértékadó politikai lap "a térség legkíméletlenebb politikusának nevezi Orbán Viktort, és külön foglalkozik a médiatörvénnyel, illetve annak bel- és külföldi bírálóival.</p>

A konzervatív napilap emlékeztet a Fidesz kétharmados győzelmét követő külföldi kételyekre és aggodalmakra. Mint írja: "Európa vészharangot kondított", mert az elemzők úgy látták, a kormány vagy felszámolta a független intézményeket, vagy átvette ellenőrzésüket. Az írás szerzői (Adam LeBor és Rory Watson) példaként megemlítik, hogy Magyarországon egy volt fideszes európai parlamenti képviselőt neveztek ki államfővé, egy korábbi fideszes parlamenti képviselő lett az Állami Számvevőszék elnöke; a kormány javaslatára az Orzsággyűlés megszüntette a Költségvetési Tanácsot, és korlátozta az Alkotmánybíróság jogköreit.

Az új médiatörvénnyel kapcsolatban a Times cikkírói idézik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szóvivőjét, aki kijelentette, hogy a hatóságok jogköreinek ilyen mértékű koncentrációja "példátlan az európai demokráciákban, és károsan hat a médiaszabadságra"

"Erőteljes személyiség, akihez hasonló a baloldalon nem létezik"

A cikk mellé a lap portrét is közölt a kormányfőről. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy Orbán Viktor az ország legnépszerűbb politikusa, "a magyar közönségnek játszik". Szereti magát egyszerű, vidéki embernek beállítani, aki imádja a focit, a nehéz magyar ételeket, templomba jár és sok időt tölt a családjával. Követői rajonganak érte, de ellenfelei között ugyanilyen erőteljes ellenszenvet kelt - írja a Times.

A cikk Orbán Viktort a térség "legkíméletlenebb" politikai irányítójának nevezi, aki "személyes hűbérbirtokaként irányítja a Fideszt. Nem hajlandó hallgatni a mérsékeltebb hangokra és a tapasztalt kormánytagokra. Az újság megkérdezte Schöpflin Györgyöt, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét, a kormányfő tanácsadóját is, aki kijelentette: a baloldal nem tudja felvenni a versenyt Orbán Viktorral, akinek tekintélye van és képes mozgósítani az embereket. Erőteljes személyiség, akihez hasonló a baloldalon nem létezik.

- Független Hírügynökség -


Orbán: az unió soros magyar elnöksége mindent megtesz a sikerért

fuggetlen | 2011.01.01 14:26
Az unió soros magyar elnöksége mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az Európa 2020 stratégia sikeresen megvalósuljon - mondta Orbán Viktor abban az exkluzív interjúban, amely az Európai Unió Tanácsának honlapján jelent meg az újév első napján.

Schmitt Pál: "Ne fogadkozzunk, csak tegyük a dolgunk"

fuggetlen | 2011.01.01 08:31
"Ne fogadjunk meg semmit, ne fogadkozzunk, csak tegyük a dolgunk bölcsességgel, emberséggel. Mi hiányosságunk volt az óévben, azt pótoljuk be, mi büszkeségünk volt, annak szellemében folytassuk cselekedeteinket" - egyebek között azt mondta újévi köszöntőjében Schmitt Pál köztársasági elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!