Magyarország

2011.01.17. 12:02

MABISZ: Figyelmetlenség esetén drága lehet a kötelezőnk

<p>Magyarország - Pórul járhatnak azok az autósok, akik tavaly felelősségbiztosítót váltottak. Akik nem figyelnek a határidőkre, a kialkudott tarifa többszörösébe kerülő fedezetlenségi díjat lesznek kénytelenek fizetni - figyelmeztet honlapján a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).</p>

A tájékoztatás szerint a biztosítók jól állnak az új szerződések feldolgozásával: a társaságok nagyobb része már a kötvények kétharmadát feldolgozta és a csekkek túlnyomó többségét is kiküldte. A tavaly őszi kampányban biztosítót váltóknak érdemes néhány percet szánniuk arra, hogy utánanézzenek, valóban megérkezett-e a kipostázott csekk. Ha január végéig nem érkezik meg, ajánlatos ezt jelezniük az illetékes biztosítónak - vagy az alkuszcégnek, amelyen keresztül a szerződést kötötték - figyelmeztet a MABISZ.

Annak, aki nem fizet időben, úgynevezett fedezetlenségi díjat kell fizetnie, a 2010. január 1-jétől hatályos kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvény értelmében. Ennek összege jóval magasabb, mint a "normál" díj, a gépjármű lökettérfogatától függően napi 270-560 forint. A biztosítók és a MABISZ a díjfizetés elmaradása esetén nem is adhat felmentést a fedezetlenségi díj megfizetése alól, erre ugyanis a törvény nem ad számukra lehetőséget.

A kötelező biztosítás díjának megfizetésekor továbbra is érvényben van ugyanakkor egy 60 napos türelmi idő. Az első esedékes díjrészletnek így legkésőbb február végéig kell beérkeznie a biztosítókhoz. A MABISZ szerint sok a bizonytalan szerződéskötő az úgynevezett halasztott határidejű szerződéskötéssel kapcsolatban is. Sokszor a gépjárművek üzembentartói - annak ellenére, hogy szerződéses évfordulójuk nem az év végére esett - már a tavalyi kampányban jelezték biztosítóváltási szándékukat. Ha szabályosan történt a váltás és az új biztosító befogadta a halasztott határidejű szerződést, az ügyfeleknek csak arra kell figyelniük, hogy az évfordulóig - időben - befizessék jelenleg hatályos szerződésükre az esedékes díjat. Biztosítójuk a törvény értelmében a szerződés évfordulója előtt 50 nappal jelzi az évforduló közeledtét és a következő éves díj mértékét. A szerződés írásbeli felmondásának a biztosítási évforduló előtt legalább 30 nappal be kell érkeznie a biztosítókhoz.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!