Magyarország

2011.01.14. 13:42

LMP: Mélységes csalódás az Új Széchenyi Terv

<p>Budapest - Mélységes csalódottsággal fogadta a pénteken bemutatott Új Széchenyi Tervet (ÚSZT) az LMP - mondta Jávor Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.</p>

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint nincs olyan eleme a pályázati programnak, amely a zöld, fenntartható fejlődést szolgálná. Az ellenzéki politikus hozzátette: az ÚSZT nem Magyarország és nem a magyar emberek érdekeit szolgálja.

Az Új Széchenyi Terv jól hangzó szlogeneket tartalmaz, ám az elmúlt évtizedek kudarcos gazdaságpolitikájának folytatása - mondta pénteken Jávor Benedek. Az LMP országgyűlési képviselője szerint a munkahelyteremtésről és a gazdasági adókörnyezet létrehozásáról szóló ígéret is kudarcot fog vallani. Az ellenzéki politikus hozzátette: a munkaerő helyett a környezetterhelést kellett volna megadóztatni.

Lakásfelújítási és korszerűsítési programokra a korábban ígért 100 milliárd helyett mindössze 8 milliárd forint jut a következő három évben. A megújuló energiára épülő fejlesztések támogatására a szükséges évi 100-150 milliárd helyett csak 30 milliárd forint jut három év alatt. Az LMP-s politikus szerint az ÚSZT-ben nyoma sincs adópolitikai fordulatnak.

Már a jövő héttől megpályázható programokat indít a kormány az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében, amelyet pénteken mutattak be nyilvánosan. Kétezer milliárdos uniós forrás áll hozzá rendelkezésre, hét nagy fejlesztési területen. Az ÚSZT az ország megújulásának része - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte idén eldől, milyen következő 10 éve lesz az országnak. A kormányfő szerint szükség van a kiadások csökkentésére, de ez nem megszorítás, hanem az ország újjászervezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!