Magyarország

2011.01.03. 18:26

A még elégséges szolgáltatásokról tárgyalna a MÁV-val a VDSZSZ

<p>Tárgyalást kezdeményezett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV Zrt., a MÁV Gépészet Zrt. és a MÁV Start Zrt. képviselőivel azzal kapcsolatban, hogy a sztrájktörvény módosítása miatt december 31-e óta csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha előzőleg a sztrájkolók megállapodnak a munkáltatóval a még elégséges szolgáltatásokról.</p>

A szakszervezet 2008 elején indított - és többször felfüggesztett sztrájkja - hivatalosan még nem ért véget ugyanis. A VDSZSZ január 4-én, kedden szeretne tárgyalóasztalhoz ülni, a MÁV vezetősége meg is kapta felhívásukat, jelenleg tanulmányozzák azt. A MÁV egyébként január 10-ét javasolta a tárgyalások megkezdéséhez.

Az egyeztetések eredménytelensége miatt a 2008-ban indított sztrájkot többször felfüggesztették, követeléseitől azonban máig nem állt el a szakszervezet. Egyebek mellett 150 ezer forint kifizetését kérik minden vasutas munkavállalónak a MÁV átalakításában való részvételük miatt. Ezenkívül 10 százalékos béremelést követelnek az anyavállalattól 2007 júliusában a MÁV-Start Zrt-hez, valamint a 2008 januárjában a MÁV-Gépészet Zrt-hez kiszervezett munkavállalóknak, visszamenőleges hatállyal.

A VDSZSZ hétfői közleménye szerint a sztrájktörvény módosítása 2010. december 31-én lépett hatályba. Ennek értelmében a jövőben csak akkor jogszerű egy sztrájk, ha a két oldal megállapodik a még elégséges szolgáltatások mértékéről, vagy - megállapodás hiányában - bíróság dönt erről. Mivel a törvénymódosítás a folyamatban lévő sztrájk előtti egyeztető eljárásokra is vonatkozik, a szakszervezet a MÁV csoport három tagjánál kezdeményezett tárgyalásokat, a tárgyalás időpontjának január 4-ét javasolták.

A MÁV-tól a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták hétfőn, hogy a társaság vezetősége megkapta a VDSZSZ felhívását a tárgyalással kapcsolatban. A kérést a vállalat vezetősége tanulmányozza és a jogszabályoknak megfelelően fog eljárni. Tekintettel arra, hogy a 2011. évi bértárgyalások folyamatban vannak és a szakszervezet rendkívül rövid, 1 napos határidőt szabott a tárgyalások megkezdésére, a MÁV az egyeztetésre január 10-ét javasolja, hogy kellően fel tudjon készülni. Egyelőre várják a VDSZSZ válaszát - közölték.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!