Magyarország

2011.01.18. 08:02

A médiatörvénnyel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt tegnap Brüsszelben Navracsics Tibor

<p>Navracsics Tibor szerint alapvető félreértéseket kell tisztázni a médiatörvénnyel kapcsolatban, amely teljes mértékben a vonatkozó Uniós irányelvre épül.</p>

A politikus egyebek mellett ezt mondta hétfő este Európai Parlament szabadságjogokkal foglalkozó, valamint kulturális bizottságainak összevont ülésén, ahol válaszolt az EP-képviselők médiatörvénnyel kapcsolatos kérdéseire. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság keddi közleménye szerint a miniszterelnök-helyettes beszélt arról is "ha azonban az Európai Bizottság mégis kivetnivalót talál a törvényben, akkor azt orvosolni fogjuk - de elvárjuk, hogy az egyenlő elbírálást elve alapján más tagállamokkal szemben is ugyanígy járjon el."

Az ülésen Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális menetrendért, és az audiovizuális és médiapolitikáért felelős alelnöke azt mondta: a Bizottság egyértelmű módszertan alapján fogja vizsgálni, hogy az Uniós joganyag melyik része érintett a médiatörvény által, és hogyan. Ez alapján járnak majd el objektívan és diszkrimináció-mentesen.

Navracsics Tibor a meghallgatáson elmondta: a korábban hatályos mára elavult jogszabályok. illetve a magyar média egyes részeiben uralkodó állapotok - ami az emberi méltóság és a kiskorúak védelmét valamint a gyűlöletbeszéd tilalmát illeti -tették szükségessé a szigorú szabályozást. Megismételte, hogy a megfogalmazott kritikákban alapvető félreértések jelennek meg, amiket a végleges törvényszöveg ismeretének hiányára vezetett vissza - írja a közlemény.

Kérdésre válaszolva elmondta: a törvényben szereplő meghatározások, mint például az emberi méltóság vagy a kiegyensúlyozott tájékoztatás, mind erőteljesen körül vannak írva magyar törvényekben, korábbi hatósági vagy bírósági döntésekben. Hozzátette: lehet, hogy más-más államokban más és más ezeknek a tartalma, de minden egyes tagállamban létezik ezeknek valamilyen közösen elfogadott, alátámasztott definíciója. Reményét fejezte ki, hogy a képviselők elhiszik Magyarországról, hogy eléggé érett arra, hogy az ilyen definíciókban konszenzusra jusson.

Navracsics Tibor a strasbourgi ülésen határozottan elutasította, hogy a kormány visszavonná a médiatörvényt annak a soros elnökségre gyakorolt esetleges hatásai miatt, de megismételte a Bizottsággal való szoros együttműködés fontosságát. A félreérthető problémák tisztázása miatt pedig kitért a pénzbüntetés tilalmára kiegyensúlyozatlan tájékoztatás esetén, illetve felhívta a figyelmet a jogorvoslati lehetőségekre is - olvasható a közleményben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!