Magyarország

2010.11.01. 17:42

Olvasónk írta: "Engem is bezártak a temetőbe"

<p>Nyíregyháza - Olvasónk leveléből kiderült: nem a mostani volt az első eset Nyíregyházán, hogy a látogatókat bezárták a temetőbe.</p>

Bár a távolabbi kapu még nyitva volt, a lelakatolt bejárat mögött több mint száz ember torlódott össze. Volt, aki megpróbált átmászni a kerítésen, és volt, aki visszazuhant a tömegbe. Az ünnep miatt a temető környékén fokozott rendőri jelenlét volt. A biztosítás parancsnoka az emberek biztonságát szem előtt tartva úgy döntött, hogy a pánikhangulat kialakulásának megelőzése, és a balesetveszély elkerülése érdekében levágja a lakatot a kapuról. A vasláncot a tömeg éljenzése közepette a kapitányságról odahozatott erővágóval távolították el.”


2008-ban mi hasonlóképen jártunk. A kisfiam másfél éves volt. Az országos rádió harsogta, hogy minden temető a megszokottnál tovább tart nyitva. Nem sejtettük, hogy ez alól csak a nyíregyházi a kivétel.  Szürkületben, sötétben sikerült körbe botorkálni a temetőt. A kisfiamnak nagy élmény volt, bár ő még nem értette meg miért is vagyunk ott, de a gyertyagyújtás tetszett neki. Szerencsére a sötétben nem félt. Amúgy is vittünk magunkkal elemlámpát"Már az utolsó sírnál, az apukáménál jártunk, amikor megszólalt a harang. Meggyújtottuk a mécseseket, apa pár percig ,,velünk volt”. Öt óra körül járt az idő, egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy a Korányi úti kaput bezárják. Annál is inkább, mert nagyon sok embert láttunk a temetőben közlekedni.

Öt óra tíz percre értünk a Korányi úti kapuhoz, ahol akkor már szép kis tömeg összegyűlt. Sokan botorkálva elindultak a sötétben a másik kapuhoz. Páran átmásztak a kerítésen. A többség várt. Egyszerűen nem akartuk elhinni, hogy bennünket bezártak a temetőbe. Nem akartuk elhinni, hogy ez megtörténhetett. Hiszen, az aki bezárta a kaput annak látnia kellett, hogy még milyen sokan vannak bent.


Csípősebb lett az idő

Teltek-múltak a percek. Egyre csípősebb lett az idő. Meglepő volt látni, hogy rendőrök voltak kint is bent is. Próbáltak intézkedni, de nem sikerült. Az ajtó csak nem akart kinyílni. Végül mi úgy döntöttünk, hogy átmászok a kerítésen, és a kocsival átmegyek a nyitva tartó Pazonyi úti kapuhoz. A feleségem és a baby pedig a sötétben átbotorkál…

Nem nagyon értem, hogy a Nyíregyházi Temetkezési Vállalat miért gondolja úgy évről évre, hogy ő a temető nyitva tartást szabadon állapíthatja meg? Rá miért nem vonatkoznak az országos normák, az országosan megállapított nyitva tartás, amit a közszolgálati rádiók harsognak? Miért gondolja úgy a Temetkezési Vállalat, hogy ő nem szolgáltató?! Nem az emberek igényeit kellene a Temetkezési Vállalatnak szem előtt tartani? Vagy, ha nem érdekli őket az emberek temetőbe járási szokásai, akkor legalább vennék a fáradtságot és adnának fel hirdetést a helyi újságokba, a temető bejáratánál pedig felhívó módon helyeznék el táblákat, hogy mikor zárnak. Ezzel a fajta sunnyogással, nemtörődömséggel évről évre nagyon sok embernek okoznak bosszúságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!