Magyarország

2010.11.17. 15:20

Magyarország és Orbán Viktor is tökéletesen felkészült a soros magyar EU-elnökségre

<p>Magyarország stabil és semmilyen belpolitikai nehézség sem hátráltatja majd a 2011 első félévében esedékes magyar Európai Uniós elnökséget - jelentette ki Orbán Viktor szerdán Brüsszelben, ahol a magyar kormány bemutatkozó ülésen vett részt az Európai Bizottsággal közösen.</p>

A magyar miniszterelnök leszögezte: sem ő, sem Magyarország nem tudott volna jobban felkészülni a soros elnökségre.

Orbán szerint a magyar elnökség tervei teljesen összhangban vannak az uniós tervekkel. A miniszterelnök hozzátette: kormánya kiforrott és átgondolt programmal rendelkezik és képes lesz a váratlan fejleményekre is megfelelően és gyorsan reagálni. Orbán Viktor szerint "szép és sikeres elnökség előtt állunk." A kezelendő problémák között a kormányfő Horvátország uniós csatlakozását, a schengeni-övezet bővítését Románia és Bulgária felé, illetve egy roma stratégia elkészítését nevezte. Emellett a magyar kormány mindenképpen szervez egy miniszteri csúcsot a demográfiai és kérdésekről és a családpolitikáról, amit kiemelt témaként kezelnek majd.

A felkészülésével kapcsolatban Orbán elmondta: év végéig mind a 26 tagállam vezetőjével találkozik - a felén már túl is van -, megbeszélést folytat a keleti-partnerség hat országának vezetőivel, a még nem EU-tag balkáni országok vezetőivel és az összes európai parlamenti frakcióvezetővel is.

José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktorral közös sajtótájékoztatóján leszögezte: tökéletesen egybevágnak a magyar kormány és az Európai Unió prioritásai, így például az energiabiztonság, a Duna-stratégia, a keleti partnerség és a bővítéspolitika folytatása. A bizottsági elnök szerint létfontosságú lesz a magyar elnökség, hiszen jövő év elején kezdődik a 2014 utáni uniós költségvetés előkészítése, valamint januártól lép életbe az EU 2020 stratégia is, amelynek keretein belül minden tagállam reformpolitikáját meg kell vitatni.

A szerdai együttes ülés eredményének nevezte Barroso, hogy a magyar miniszterek és az uniós biztosok között "forró vonalak" jöttek létre és szorosabb lett a kapcsolattartás.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!