Nyári munka

2024.06.04. 11:30

Diákmunka: lehetőségek és fizetések vármegyénkben

A nyári szünet közeledtével sok diák keres munkalehetőséget. A diákmunka nagyon népszerű, a boon.hu utánajárt, hogy régiónkban milyen feltételekkel, milyen munkát és főleg mennyiért vállalhatnak a diákok.

Gárdonyi Edina

A diákmunkából szerzett pénzzel lehetséges finanszírozni a nyári programokat

Fotó: Huszár Gábor

A Meló-Diák Iskolaszövetkezet 41 éve kínál munkát diákoknak. Leskó Annamária, a Meló-Diák Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei irodájának a vezetője válaszolt a boon.hu kérdéseire. A diákmunka bérezésével kapcsolatban elmondta, hogy az szigorúan igazodik a kormányrendeletek által meghatározott minimálbérekhez. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében az egyszerű betanított munkák órabére 1534 és 1800 forint között mozog, míg a szakképzettséget igénylő munkák órabére 1874 és 2200 forint között van. Gyakornoki pozíciók esetén az órabér akár 2000-2300 forint is lehet. Kiemelte, hogy 25 év alattiak szja-mentes munkavégzésük után járó keresetükből még több pénzt tarthatnak meg, költhetnek saját céljaikra.

A diákmunka népszerűsége töretlen a nyári szünet folyamán.
A diákmunka népszerűsége töretlen. 
Fotó: MW

Diákmunka kezdete és feltételei

 

A diákok már 15 éves kortól vállalhatnak munkát, de csak a nyári szünetben, és a törvényes képviselőjük hozzájárulásával. Nagyon ritkán tudunk 15 és 16 éves kör közötti fiataloknak munkát kínálni. Ha a szülő munkahelyén adódik lehetőség, érdemes felvenniük a kapcsolatot iskolaszövetkezettel, így ez a korosztály is könnyebben jut lehetőséghez. 16 éves kortól már egész évben dolgozhatnak, heti 5 napot és napi 8 órát, de 18 éves korig ebben az esetben is szükséges a törvényes képviselő hozzájárulása

 – nyilatkozta a szakember a diákmunka feltételeiről.

Munkalehetőségek és elvárások

Arra a kérdésre, hogy milyen területeken vállalhatnak munkát a diákok, kifejtette, hogy számos területen dolgozhatnak, beleértve az irodai munkákat, vendéglátást, kulturális intézményeket, szórakoztató egységeket, strandokat, valamint gyárakban könnyű és nehéz fizikai munkákat. A gyakornoki pozíciók kifejezetten egyetemistáknak szólnak. A szakember megjegyezte, hogy a partnerek elvárják, hogy a diákok legalább a szünet idejére elkötelezettek legyenek, tehát két-három hétre – bár nem lehetetlen – nagyon nehéz diákmunka területén elhelyezkedni. A legtöbb munkaadó állandó kapcsolatot szeretne a diákokkal, hogy a szünetekben visszatérjenek hozzájuk.

Mentorálás és támogatás

Az iskolaszövetkezet minden projekt mellé kijelöl egy projektvezetőt vagy mentort, akik segítik a diákokat a megfelelő munka megtalálásában és a beilleszkedésében. A partnerek nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a diákok jól érezzék magukat a munkakörnyezetben és megfelelően teljesítsenek.

 

A diákmunka nem csak anyagi előnyt jelent, hanem lehetőséget biztosít a diákok számára, hogy valós munkatapasztalatot szerezzenek és felkészüljenek a felnőtt életre. Az iskolaszövetkezetek támogatása és a partnerek elvárásai révén a diákok értékes tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amelyek későbbi karrierjük során is hasznosak lehetnek

 - összegezte a diákmunka előnyeit Leskó Annamária.

Diákmunka tapasztalatok

Tornai Zoltán idén ballagott egy miskolci gimnáziumból: „Tavaly nyáron, júliustól egészen szeptember elejéig az Avalon parkban voltam pincérsegéd. Azt gondoltam, hogy messze áll tőlem a vendéglátás világa, de nagyon megszerettem. Mindenkinek ajánlom a diákmunkát, betekintést kaphatunk a felnőtt életbe és sokat javít a problémamegoldó képességen. Minden nyári munkát iskolaszövetkezet segítségével találtam és a megkeresett pénzből próbáltam önállósodni. Nagyon jó érzés volt, hogy nem a szüleimtől kértem zsebpénzt szórakozásra, új ruhákra.”

„Kilencedik utáni nyáron megcsináltam a kötelező közösségi szolgálatot egy óvodában, ahol azon a nyáron már dolgoztam is augusztusban. Két éve már ugyanazon a helyen – egy miskolci szállodában – dolgozom recepciósként a szünetekben, nem csak nyáron. Idén érettségizem, de a szóbelik után újra megyek dolgozni és egyetem mellett is ez a tervem” - mondta el Füzi Hanna az elmúlt években szerzett diákmunka tapasztalatait. Hozzátette, hogy az öccse, Bence most 9. évfolyamos tanuló és iskolaszövetkezet segítségével idén nyáron egy sportáruházban fog dolgozni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában