Magyarország

2010.11.15. 14:25

Magyar börtönárak: ennyibe kerülnek nekünk a bűnözők

<p>Napi 2700 forint. Ennyibe kerül egyetlen börtönben lévő ember a magyar adófizetőknek.</p>

A hivatalos statisztikák szerint jelenleg 16500 ember van rács mögött Magyarországon, az ő eltartásuk évente 16,2 milliárd forintot emészt fel. A körülmények a legtöbb magyar börtönben nem rózsásak. Kivételt csak az elmúlt években átadott szombathelyi és tiszalöki börtön jelent. Külföldön a magyarnál jobb és rosszabb fogvatartási körülményekre is akad példa - penzcentrum.hu összeállítás.

A büntetés-végrehajtási rendszer működtetése azonban ennél jóval többe kerül. Idén az ország költségvetésében 40,8 milliárd forintot különítettek el ilyen célokra. Ebből a pénzből működik a 31 büntetés-végrehajtó intézet, az ezekhez kapcsolódó 5 egyéb intézmény (egészségügyi, oktatási, rehabilitációs) valamint a 12 "rabgazdaság". Az összeg 94 százalékát az adófizetők adják össze, a fennmaradó hat százalékot maguk a börtönök "termelik meg".

Kevés rab dolgozik

Például úgy, hogy a rabok dolgoznak. Ezt azonban nem sokan teszik közülük. Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) osztályvezetője a Pénzcentrum.hu-nak elmondta: mintegy 6000 fogvatartott dolgozik. (Ez a fogvatartottak alig több, mint a harmada. A szerk) A rabok három területen tevékenykedhetnek, valamelyik "rabgazdaságban", a büntetés-végrehajtási intézmények valamelyikében, illetve civil cégeknél.

A büntetés - végrehajtás 12 gazdasági társasága körülbelül 3500 rabot foglalkoztat: a mezőgazdasági vállalkozásokban állatokat tartanak és növényt termesztenek, az ipari társaságokban pedig a ruhától és a cipőtől kezdve a precíziós elektronikus ágyemelőkön, egészségügyi papíron át a seprűig és a labdáig sok mindent gyártanak. Összesen 2100 fogvatartott dolgozik a büntetés végrehajtási intézményekben például szakácsként, karbantartóként, fodrászként vagy takarítóként. A külsős cégek pedig harminc helyszínen összesen 400 elítéltet foglalkoztatnak.

Meggazdagodni azonban a rabok által vállalt munkából nem lehet. A fogvatartottak a törvényben előírt munkadíjat kapják: az előző évi minimálbér harmadát. Jelenleg ez havi 23800 forint. Ebből a pénzből naponta 300 forinttal járulnak hozzá a saját fogva tartásuk költségeihez. (Tájékoztatásul: a fogvatartottak napi háromszori étkezése nettó 400 forintba kerül. A szerk.)

Nem mindegy azonban, hogy az elítélt hol tölti büntetését. A hazai börtönök többségében ugyanis nagy a zsúfoltság és nem éppen ideálisak a körülmények. Van azonban két olyan intézmény, amelynek lakóit irigyelheti a többi fogvatartott. Szombathelyen egy 800, Tiszalökön pedig egy 700 fős "luxusbörtön" működik. A két kopmlexum úgynevezett PPP konstrukcióban épült.

Ez azt jelenti, hogy az államnak nem kellett előre kifizetnie a teljes beruházás ellenértékét. Ehelyett a börtönök átadását követően az állam meghatározott időszakon keresztül díjat fizet az építőnek. Mindkét intézet esetében 15 éves futamidejű konstrukcióról van szó. Az éves bérleti díj összege (2004. évi árszinten) intézetenként maximum 1,91 milliárd forint. A bérleti díj mértékét az előző évi inflációval lehet növelni. Például a szombathelyi börtön finanszírozására ma már több mint 2 milliárdot fizet az állam évente.

A szombathelyi börtönben bolt, 10 ezer kötetes könyvtár, kilenc (!) sportpálya, tornaterem, színházterem, szakkörök (fazekas, festő, zene stb.) tartására alkalmas melléképületek, tanterem és ökumenikus imaterem szolgálja a rabok kényelmét. Ezen felül változatos étrend, minden szobában televízió és padlófűtés is jár az elítélteknek.

Luxusbörtön vagy sivatagi sátortábor?

Nagy kérdés, vajon a különböző bűncselekmények elkövetői megérdemlik-e, hogy a börtönben kényelmesebben éljenek, mint szabadlábon? Vannak olyan vélemények a világban, amelyek szerint igen. A "luxusbörtönökre" esküsznek például az osztrák Leoben városában.Ott hat évvel ezelőtt egy modern szállodára emlékeztető börtönt építettek, ami egyedülállónak számított a világ hasonló intézményei között.

A pazar látványt nyújtó üvegépületben az elítéltek mindent megkaphatnak, ami csak megkönnyíti a bent eltöltött idejüket. Számtalan sportolási lehetőség közül lehet válogatni: teremfocizhatnak, pingpongozhatnak, illetve használhatják a hatalmas, jól felszerelt edzőtermet is. A testmozgás után egyszemélyes, jól berendezett, tévével felszerelt, világos cellákban pihenik ki magukat. Látogatókat pedig egy kényelmes, ággyal ellátott szobában fogadhatják. A 2004-ben elkészült leobeni "erdőszéli klubszanatórium" alapterülete közel 17 ezer négyzetméter. Az intézmény mintegy 46 millió euróba került.

Az igazgató szerint az itt lakók ugyan bűnözők, de emberek is. Minél normálisabb életet nyújtanak nekik bent, a büntetés letöltése után annál kevésbé lesz szükségük különböző beilleszkedési programokra.

A cikk nem ért véget, folytatás az eredeti oldalon >>>>
Forrás: www.penzcentrum.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!