Magyarország

2010.10.29. 19:15

Kiáll Lázár János mellett a miniszterelnök - RTL Híradó

<p>Kiállt pártja frakcióvezetőjének alkotmánymódosító tervei mellett a miniszterelnök. Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásai után jelentette ki: a jogszabályokat az emberek igazságérzetéhez kell alakítani - számolt be az RTL Híradó pénteken este.</p>

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta Fidesz 98 százalékos különadó-tervét. Ezután jelentette be a párt frakcióvezetője: javasolja az alkotmány módosítását, hogy adó és nyugdíjügyekben többé ne dönthessen az Alkotmánybíróság. Lázár János még kedden azt mondta: egyeztetett a döntésről Orbán Viktor pártelnökkel is. Orbán Viktor Brüsszelben megerősítette: támogatja az Alkotmánybíróság hatáskörének szűkítését. A miniszterelnök azt mondta: az a fajta igazságérzet, hogy Magyarország változzon meg, bizonyos dolgok már ne legyenek úgy, ahogy addig voltak, az nem fog összeütközésbe kerülni majd a fönnálló régi szabályokkal. Nem az emberek igazságérzetét kell megváltoztatni, hanem azokat a régi szabályokat, amelyekbe beleütközünk - tette hozzá Orbán Viktor.

Az Alkotmánybíróság szerint döntései mindenki számára kötelezőek. A testület tagjai szerint az alkotmánybíróság minden jogszabályról dönthet, és minden alkotmányellenesnek talált jogszabályt meg is semmisíthet. Az alkotmánybírák arra figyelmeztetnek: ha a kormány jogszabályokat von ki az alkotmánybíróság illetékességi köréből, az Európai Unió Bírósága és az Emberi Jogok Európai Bírósága akkor is ellenőrizheti az alkotmányosság betartását Magyarországon.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!