Magyarország

2010.10.28. 13:05

Indul a Leader program társadalmi vitája

<p>A héten bocsátja társadalmi vitára a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Leader program vitaanyagát - jelentette be csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A szakmai szervezetek november végéig véleményezhetik a vitaanyagot.</p>

V. Németh Zsolt elmondta: a vitaanyag a program egyszerűsítése érdekében konkrét témaköröket fogalmaz meg, a problémák megjelölésével és a megoldási javaslatokkal együtt. A társadalmi vita november 21-én zárul. Ezután, a visszajelzések alapján 2011. tavaszán egy új, az igényeknek jobban megfelelő pályázati ciklus indulhat - tette hozzá az államtitkár.

V. Németh Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Leader programot még 1991-ben az Európai Unió akkori 15 tagországa a fenntartható helyi fejlődés elősegítésére hozta létre, amely figyelembe veszi a vidéki térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális vonatkozásait is. Később a 12 új tagország is csatlakozott a programhoz, amely szinte mindenütt siker volt, hiszen a területi egységek szereplői összefogva, alulról építkezve közösen pályáztak számukra fontos célokhoz támogatásokért. Magyarországon azonban paródiává vált a program, csődöt mondott a döntési mechanizmus. Hozzátette: lassú, átláthatatlan eljárásrend jellemzi, és az állandóan változó jogszabályok bizonytalanná teszik a rendszert. Például egy kérelem elbírálása akár 8-12 hónapig tart.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!