Magyarország

2010.10.28. 13:25

Az MSZP zöldberuházásokat sürget az iszapkatasztrófa környékén

<p>Az MSZP az egykori zöldtárca által felhalmozott 4,5 milliárdos forrásból az iszapkatasztrófa által sújtott települések helyén építendő új otthonok környezetbarát fejlesztését javasolja.</p>

Szabó Imre, korábbi szocialista környezetvédelmi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján egyebek mellett napelemes fűtési rendszer kiépítését és energiatakarékos háztartási gépek beszerzését kezdeményezte Kolontár térségében. Az ellenzéki politikus szerint a szén-dioxid kvóták újbóli értékesítéséből nem csak a klímavédelmi vállalások, hanem újabb beruházások is megvalósíthatók lennének.A kormányzat az elmúlt fél évben nem értékesítette azt a szén-dioxid kvótát, amelyből 12 milliárd forintnyi bevétele lehetne a költségvetésnek - mondta csütörtökön Szabó Imre. Az MSZP Fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője szerint jelenleg nincs is gazdája a területnek.

A szocialista politikus azt javasolja, hogy a korábbi zöldtárca által hátrahagyott 4,5 milliárd forintnyi keretből az iszapkatasztrófa károsultjainak környezetbarát technológiájú házakat építsenek. Szabó Imre szerint talajszondás vagy napelemes, illetve lég-kollektoros fűtési rendszereket kellene beépíteni az új otthonokba. A világítást energiatakarékos, napelem töltésű izzókkal lehetne megoldani. A károsultak ingóságaik egy részét is elveszítették, ezért az ellenzéki politikus azt javasolja, hogy háztartási cseregép akció keretében kaphassanak új, energiatakarékos, mosógépeket, hűtőgépeket, televíziókat és számítógépeket.
- Független Hírügynökség -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!