Választás 2024

2024.06.10. 19:00

Mikortól lesz polgármester az új polgármester?

A választások után sokakban megfogalmazódik a kérdés: mikortól váltják egymást a régi és az új polgármesterek? És mikor ülnek össze az újonnal megválasztott képviselő-testületek?

Édes Richárd

Fotó: MW

A szavazatszámláló bizottságok már vasárnap 20-21 óra felé elérhetővé tették a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választások eredményeit. Ezek vasárnap este a valasztas.hu-n folyamatosan frissültek. A 2019 októberében és az időközi választáson megválasztott képviselők és polgármesterek megbízatása az alaptörvény értelmében 2024 októberig tart. A helyi önkormányzatok és a nemzetiség önkormányzatok alakuló üléseit október 1. után 15 napon belül kell összehívni - írja a magyarnemzet.hu. 

A vasárnap megválasztott polgármesterek 2024 októberben foglalhatják el tehát új irodájukat. Persze itt is vannak kivételek. Hiszen voltak olyan települések, ahol a választások előtt senki sem töltötte be ezt a hivatalt, így az eredmény jogerőre emelkedését és a megbízólevél átvételét követően polgármesterként azonnal hivatalba lépnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában