Magyarország

2010.09.22. 16:49

Csaknem 3 millió forint bírságot szabtak ki a szabálysértésekről szóló törvények módósítása óta

<p>Gyorsított eljárásban csaknem 3 millió forint bírságot szabtak ki a szabálysértésekről szóló törvény módosítása, vagyis augusztus 19-e óta - derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai közleményéből.</p>

Ezalatt összesen 2190 embert vontak eljárás alá, ebből csaknem 300-an fiatalkorúak voltak. A szóban forgó időszak alatt több mint 2300 feljelentés született.

A szabálysértésekről szóló törvény módosítása 2010. augusztus 19-én lépett hatályba. Magánlaksértés, feloszlatott társadalmi szervezetben való részvétel, valótlan bejelentés és tulajdon elleni szabálysértések - a változások az elzárás büntetéssel sújtható tényállások körét bővítették. A jogszabály azt is elrendeli, hogy az elzárással is büntethető szabálysértés elkövetője, amennyiben elmenekül a helyszínről, és 48 órán belül a rendőrség elfogja, őrizetbe vehető, hogy ügyében gyorsított bírósági eljárást folytathassanak le. A szabálysértési törvény módosulása ugyanakkor a fiatalkorúakkal szemben is lehetőséget biztosít elzárás büntetés kiszabására.

A módosítás augusztus 19-ei hatályba lépése óta a rendőrök 3862 feljelentést tettek tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt. A feljelentések 2338 esetben ismert, 1552 esetben ismeretlen ember ellen irányultak. Ebből 289 esetben derült fény az ismeretlen elkövető személyazonosságára. Szabálysértési őrizetet egy híján háromszázszor rendeltek el, ez a gyakorlatban maximum 72 óra fogva tartást jelent. A 3190 eljárás alá vont emberből 297 fiatalkorú volt.

Amióta a módosítások életbe léptek, a bíróság gyorsított eljárásban csaknem 3 millió forint bírságot szabott ki.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleményéből kiderül az is, hogy a tulajdon elleni szabálysértések a fővárosban a leggyakoribbak, itt a feljelentettek 24 százaléka ellen eljárás is indul. Budapest után Pest megyében volt szükség a legtöbb - összesen 238 - szabálysértési eljárás megindítására. Utána Jász-Nagykun-Szolnok megye következik: itt 234 ügyben indult nyomozás. Az eltulajdonított dolgok köre a rendőrség szerint igen széles skálán mozog: parfüm, bizsu, női felső, cipő, különböző élelmiszerek, alkohol és dohányáru is szerepel köztük.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!