Magyarország

2010.08.31. 15:46

Simontornya a bőrgyár kármentesítésének folytatásáért küzd

<p>A Vidékfejlesztési Minisztériumtól vár segítséget Simontornya polgármestere ahhoz, hogy folytatódjon a bőrgyárban megkezdett kármentesítés.</p>

A kormány felülvizsgál minden környezetvédelmi projektet, így több más hazai kármentesítés mellett a simontornyai is leállt. A polgármester azt mondja: minden lehetséges eszközzel küzd a bőrgyári kármentesítés folytatásáért.

A polgármester először a nemzeti erőforrás miniszterhez fordult, akitől azt a választ kapta, hogy áttették az ügyet a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. Legutóbb a minisztérium környezetügyért felelős államtitkárának, Illés Zoltánnak írt, augusztusban. A válaszra még várnak.

Májusban 3,2 milliárd forintot kapott a Nitrokémia Zrt. a bőrgyár kármentesítésére, de azóta sem történt semmi. A Nitrokémia vezetője azt mondja: az összeget zárolták, mert az új kormány felülvizsgál minden környezetvédelmi projektet.

Megérdemlik a városban lakók, hogy tiszta környezetben éljenek, és új munkahelyeket is csak a bőrgyár területén létrehozandó beruházásokkal tudnak teremteni - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Csőszné Kacz Edit polgármester. Hozzátette: bízik abban, hogy szakmai döntés születik, minden lehetséges eszközzel küzd a bőrgyári kármentesítés folytatásáért.

1998-ban zárták be a 200 éves gyárat. Ekkor 1500 embert vált munkanélkülivé. 2009-ben kezdődött el az állam tulajdonában lévő terület kármentesítése. A polgármester azt mondja, szeméthegyek várnak még elszállításra, a többi között 49 ezer tonna szennyezett talaj, 12 ezer tonna nyersbőr és 90 ezer tonna krómtartalmú szennyvíziszap.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!