Magyarország

2010.07.17. 19:15

Közcélokra költhetnének a volt államfők - RTL Híradó

<p>Alapítványt, intézetet is létrehozhatnak jövőre a leköszönt köztársasági elnökök.</p>

A kormány által benyújtott törvénymódosítás 100 milliós nagyságrendű keretet biztosítana a volt államfőknek, amelyet csak közcélra fordíthatnának - tudta meg az RTL Híradó. A kabinet szerint eddig nem használták ki a nyugdíjas elnökök tudását. A szocialisták a nehéz gazdasági helyzet miatt nem változtatnának a jelenlegi szabályokon.

A jelenlegi szabályok szerint a távozó elnöknek jár egy legalább háromszobás lakás, öt évig, évi 30 ezer kilométerig autó, sofőrrel, egy kétfős titkárság 2 és él évig, és másfél milliós nyugdíj. A Fidesz által benyújtott törvénymódosítás szerint nem öt évig, hanem egész hátralevő életében használhatná az autót és a titkárságot, sőt, százmilliós keretet is kapna évente minden leköszönt államfő.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: a cél, hogy a volt államfők számára fontos értékek képviseletére olyan tétel fölött rendelkezzenek, amit kizárólag közcélra használhatnak föl, alapítványt, intézetet hozhatnak létre. A Fidesz frakcióvezetője szerint eddig tudásukhoz és tekintélyükhöz méltatlanul bántak a volt köztársasági elnökökkel. Ezért mindez Göncz Árpádra, Mádl Ferencre, Sólyom Lászlóra, és ha hivatali idejéből legalább két évet letölt, Schmitt Pálra is vonatkozik majd.

Nyakó István, az MSZP szóvivője úgy reagált: kicsit talán túlzás, ami ebben van, pláne akkor, amikor minden területen vissza kell fogjuk a kiadásainkat. A szocialisták szerint később kellene dönteni az elnökökről.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!