Magyarország

2010.06.02. 18:13

Nyári menetrend a Balaton parti vasútvonalakon

<p>Június 19-től nyári menetrend lép életbe a MÁV- nál. Az eddiginél több vonat indul a Balaton- partra és több lesz például a kerékpárokat is szállító kocsi. Az új menetrend augusztus 29-ig lesz érvényben.</p>

Az új menetrend szerint a Balaton északi partjára Budapestről kétóránként indulnak gyorsvonatok. Az előző évhez képest változás, hogy a 7 pár vonatból 3 pár Balatonfüred és Tapolca között minden megállóhelyen megáll, és ezen felül további 2 pár személyvonat indul Budapestről az északi partra.

Tapolca és Keszthely között új személyvonat közlekedik majd az esti órákban, és
esténként új vonatpár jár Budapest és Keszthely között is. A gyorsvonatokon felül naponta 4 pár sebesvonat közlekedik, melyek a parton minden megállóhelyen megállnak.

Hétvégenként több mentesítő vonat is indul a fővárosból. Közvetlen vonatok közlekednek Sátoraljaújhelyről, Miskolcról, Záhonyból Keszthelyre, Szegedről hétvégenként Fonyódra.

Varsóvia néven új nemzetközi vonat jár majd június 18. és szeptember 5. között a lengyel fővárosból Kassán át Keszthelyig.

A "bagolyvonatok" a korábbi évekhez hasonlóan hétvégenként ismételten közlekednek, ezúttal közvetlenül egy pár a fővárosból Budapest és Keszthely, míg további egy pár Budapest és Fonyód között. A Keszthelyről Budapestre tartó szerelvény a Velencei-tó partján is megáll éjszaka - áll a MÁV- START Zrt. közleményében.

A nyári menetrend életbe lépésétől a Balaton déli partján InterCity kocsikkal kiegészítve közlekedik a távolsági járatok jelentős része. Ezenkívül a kerékpáros turistaforgalom kielégítése érdekében bővül a kerékpárszállító kocsik száma is.

2010 nyarán a Balaton partján több rendezvény is a kerékpáros közlekedés népszerűsítését helyezi előtérbe. Ilyen lesz a BalatonBikeFest, a Családi Bringatúra és a Balatoni kerülések elnevezésű program is, melyekre kedvezményes vonatjeggyel utazhatnak a kerékpárosok.

Új személyszállítási üzletszabályzat és díjszabás lépett életbe a MÁV- nál június 1-től.
Eszerint az utasok jogai kedvezően bővülnek a vonatkésés, a vonatkimaradás és a csatlakozásmulasztás esetén. A feláras vonatok késésekor nemcsak a pót- és helyjegyet téríti vissza a személyszállító vasúttársaság, hanem a teljes menetjegy árának 25 vagy akár 50 %-a visszajár az utasoknak.

Tovább bővülnek a fogyatékkal élők jogosultságai is: belföldi forgalomban az első jegyvizsgálatkor a vonaton pótdíj megfizetése nélkül válthat menetjegyet a kísérő nélküli, fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű utas.

Az új Személyszállítási Üzletszabályzattal kapcsolatos változások részletei megtekinthetők a MÁV-START Zrt. honlapján a www.mav-start.hu oldalon.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!