Magyarország

2010.06.28. 13:40

MSZP: Schmitt Pál egyelőre csak Orbán Viktor embere

<p>Nem változtat eredeti álláspontján a parlament MSZP-frakciója, vagyis jelöltjüket, Balogh Andrást támogatják a keddi államfő-választáson - mondta Mesterházy Attila frakcióvezető azzal kapcsolatban, hogy hétfő délelőtt meghallgatták a szocialisták a Fidesz-KDNP köztársasági elnök-jelöltjét.</p>

Úgy fogalmazott: Schmitt Pál az emberek embere szeretne lenni, de egyelőre csak annyi biztos, hogy Schmitt Pál Orbán Viktor embere.

Mesterházy Attila szerint Schmitt Pál a meghallgatáson több olyan kérdésre nem adott konkrét választ, amelyek egyébként az embereket érintenék, ilyen volt például a tervezett adómódosításokkal kapcsolatos kérdés. Voltak a jelöltnek kitérő válaszai is, a köztisztviselőkkel kapcsolatos törvénymódosításnál pedig nem tudta, hogy azt már elfogadta még egyszer a parlament az államfői vétó után - jegyezte meg a frakcióvezető.

Szerinte mindez azt mutatja, hogy Schmitt Pál nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a részleteknek. Emellett semmilyen garanciát nem tudott adni ahhoz, hogy szükség esetén szembe tud menni Orbán Viktorral, a frakcióval vagy a kormánnyal, pedig fontos lenne az ellensúlyképzés a kétharmados parlamenti többség mellett - tette hozzá.

Az MSZP-frakció a hétfői meghallgatás után egyhangúlag szavazott amellett, hogy jelöltjüket, Balogh Andrást támogatják, mert ő sokkal szuverénebb és autonómabb a kormányoldal jelöltjénél - közölte Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezetője arra a kérdésre, hogy szerintük Schmitt Pál egyébként alkalmas-e az államfői posztra, azt válaszolta: Balogh András alkalmasabb jelölt, mint Schmitt Pál. Balogh Andrást emellett több frakció tartotta alkalmasnak, tudomása szerint összesen négy - mondta még.

Mesterházy Attila emlékeztetett a hétfői plenáris ülés előtt tartott sajtótájékoztatóján arra is, hogy az MSZP képviselői nemmel szavaznak majd hétfőn az Állami Számvevőszék elnök- és alelnök-jelöltjére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!