Magyarország

2010.06.09. 17:09

MSZP. a szegényekkel fizettetik meg a gazdagok adócsökkentését

<p>Az MSZP elnöke "perverz újraelosztásnak" nevezte, hogy miközben megszüntetik a minimálbér adómentességét, addig a legjobban keresők adókulcsa a felére csökken.</p>

Az MSZP támogatja a felelős gazdálkodást, ám elutasítja azt az igazságtalan társadalompolitikát, amely a kis- és középkeresetűek jövedelmét a jómódúakhoz csoportosítja át - ismertette szerdán a párt országos elnökségének állásfoglalását Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke "perverz újraelosztásnak" nevezte, hogy miközben megszüntetik a minimálbér adómentességét, addig a legjobban keresők adókulcsa a felére csökken. A szocialisták számításai szerint a módosítással a minimálbért keresők nettó jövedelme 23,5 százalékkal csökken, míg például a 2 millió forintot keresők a jelenleginél egyharmaddal többet visznek majd haza.


Az MSZP megnyugvással fogadta, hogy a Fidesz megtagadta az osztogatásra tett korábbi ígéreteit - mondta szerdán Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke szerint ezt támasztja alá, hogy a keddi bejelentések alapján sem az egészségügy, sem az önkormányzatok, sem pedig a sport nem kap többletjuttatást.

A szocialisták elfogadhatatlannak tartják, hogy amíg a minimálbérből élők elveszítik jövedelmük egyhatodát, addig a 2 millió forintot kereső vezetők havi nettó jövedelme 340 ezer forinttal emelkedik. Lendvai Ildikó az adómódosítás tervezetét Európa legantiszociálisabb és legantiszolidárisabb rendszerének nevezte.

Az MSZP elnöke bírálta az egyenes ági örökösödési adó eltörlését is, amely szerinte csak a milliárdodok gyermekeinek kedvez. Az állami vállalatok bértömegének 15 százalékos csökkentése ugyancsak elfogadhatatlan, mert az mások mellett a postások, vasutasok és a buszsofőrök 15 százalékának elbocsájtásával jár - vélekedett az ellenzéki párt elnöke. A szocialisták sérelmezik, hogy a közszférában dolgozók végkielégítését 2 hónapban maximalizálták, hiszen így az a hivatali alkalmazott, aki több évtizede a köz szolgálatában dolgozott - indoklás nélkül - legfeljebb 2 havi végkielégítéssel elküldhető lesz.

A szocialisták az új kormánytól garanciákat várnak arra, hogy a banki különadó nem a hitelfelvevőket sújtja-e majd. Az MSZP választ vár arra, hogy a kormány milyen adókedvezményeket kíván eltörölni, mi lesz a méltányossági a nyugdíjkasszával, a nyugdíjkorrekciós programmal, és valóban 2 millió forint lesz-e a közszféra vezetőinek bérplafonja - tette hozzá Lendvai Ildikó.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!