Magyarország

2010.06.28. 18:25

Aláírta az államfő a választási eljárásról szóló törvényt

<p>Sólyom László köztársasági elnök aláírta a választási eljárásról szóló törvényt hétfőn - erősítette meg a Független Hírügynökségnek a Köztársasági Elnöki Hivatal.</p>

Az egy héttel ezelőtt elfogadott módosítás értelmében egyebek mellett rövidebb lesz a választási kampány időszaka és kampánycsend is csak a szavazás napján lesz.

Aláírta a választási eljárásról szóló törvényt Sólyom László államfő. A jogszabályt múlt hét hétfőn szavazta meg az Országgyűlés, a módosítást három fideszes politikus: Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán nyújtotta be. A választási eljárásról szóló törvény módosítása értelmében az eddigi 72 napról 60 napra rövidül a választási kampány időszaka. Ehhez igazodnak a jelöltajánlásra és a jelöltek bejelentésére vonatkozó, valamint a jogorvoslati eljárásokat érintő határidők is.

A módosítás szerint a választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart. Ennek alapján a szavazás napján 0 órától 19 óráig tilos választási kampányt folytatni, vagyis eddig tart majd a kampánycsend, ami eddig a szavazást megelőző napon kezdődött 0 órától.

Igazolást a szavazáshoz legkésőbb a voksolást megelőző második napon lehet majd kiadni, és az csak személyesen kérhető. A módosítás indoklásában ezzel kapcsolatban azt írják, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán igazolással csak abban az esetben szavazhat egy választópolgár, ha lakóhelye mellett bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!