Magyarország

2010.05.12. 16:05

Sikeres a kísérleti program

<p>A tervezett 84-ből jelenleg 70 megváltozott munkaképességű, többségében értelmi fogyatékos fiatalt sikerül munkához juttatni a Kézenfogva Alapítvány és társszervezetei által tavaly nyáron elindított " Mi is tudunk dolgozni" program keretében.</p>

Ez hangzott el az alapítvány szerdai tájékoztatóján. Jelenleg a résztvevők egy része már aktívan tevékenykedik a számukra kiválasztott munkahelyeken, másik részük pedig olyan szakmai gyakorlaton, illetve képzésen vesz részt, ahol egyrészt szoktatják őket a munkahelyi légkörhöz, betanítják nekik a tevékenységet, illetve felkészítik őket és családjaikat a munkába járáshoz tartozó hétköznapi tevékenységekre.


A fiatalok első körben egy olyan képzésen vettek részt, ahol megismerkedhettek a munka világával, leendő munkakörnyezetükkel, kollégáikkal és a rájuk váró feladatokkal, ezután egy szakmai gyakorlat keretében sajátíthatták el azokat a fogásokat, amelyekkel zökkenőmentesen tudják végezni a rájuk bízott tevékenységet. Ez alatt az idő alatt végig mindegyikük mellett egy mentor tevékenykedett, vigyázva arra, hogy ne okozzon problémát a beilleszkedés és a feladatok elsajátítása.

A szakemberek szerint egyre több vállalkozás nyit a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása ügyében, így a jövőben vélhetően egyre nagyobb lesz az igény az érdekvédelmi szervezetek felé. A Kézenfogva Alapítvány, a Bárka Alapítvány és a Lámpás 92 Közhasznú Alapítvány speciális programjai mind a megváltozott munkaképességűek, mind pedig a jelentkező vállalkozások vezetői és dolgozói számára segítenek megkönnyíteni a beilleszkedést és a munkafolyamatok elsajátítását, illetve az érintettekkel való viselkedést.

A tájékoztatón Bakos György, az egyik munkaadó faipari cég vezetője elmondta, a kezdeti félelmeik abban a pillanatban szertefoszlottak, ahogy az általuk foglalkoztatott két fiatal első néhány munkanapján túl estek. Mindketten nagyon hamar megtanulták a számukra kijelölt munkát, amit lelkiismeretesen végeznek, így tehermentesítve két asztalos szakembert az olyan munkák alól, amelyek nem igényelnek különösebb szaktudást.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!