Magyarország

2010.05.21. 12:14

Jövő szombaton alakulhat meg az új kormány

<p>Orbán Viktor pénteken vagy szombaton benyújtja miniszterelnöki programját az Országgyűlésnek, amely jövő kedden kezdheti meg annak általános vitáját.</p>

A tervek szerint május 29-én megalakulhat az új kormány. Orbán Viktor pénteken vagy szombaton benyújtja miniszterelnöki programját az Országgyűlésnek, amely jövő kedden kezdheti meg annak általános vitáját. Várhatóan jövő szombaton szavaz a Ház a programról. Ha elfogadják a programot, leteheti miniszterelnöki esküjét Orbán Viktor. Még aznap, pár órával később a miniszterek is letehetik esküjüket, ha az államfő jóváhagyja kinevezésüket - mondta a Házbizottság pénteki ülése után Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője.


Orbán Viktor pénteken vagy szombaton nyújtja be a következő kormány miniszterelnöki programját az Országgyűlésnek. Ennek általános vitája kedden délután kezdődik, tízórás időkeretben. A miniszterjelölteket keddtől kezdik meghallgatni a parlamenti bizottságok, és várhatóan péntekre fejezik ezt be.

A kijelölt miniszterelnök május 29-én, szombaton, 11 órától válaszol majd a parlamentben a programmal kapcsolatos kérdésekre, a képviselők ezután szavaznak arról. Ha elfogadják a programot, Orbán Viktor leteheti miniszterelnöki esküjét. Ezután terjeszti a miniszterek kinevezésével kapcsolatos javaslatait a köztársasági elnök elé. Ha az államfő jóváhagyja ezeket, még aznap, 14 órától letehetik esküjüket a miniszterek is az ünnepi ülésen.

A Fidesz frakcióvezetője szerint arra törekszenek, hogy május 31-én és június 1-jén valamint június 7-én és 8-án az Országgyűlés lehetőleg hozzon döntést az összes olyan törvényről, amelyet eddig beterjesztettek az új ciklusban.

Schmitt Pál házelnök emlékülést kezdeményezett a pénteki házbizottsági ülésen a trianoni békediktátum 90. évfordulója alkalmából június 4-ére, délutánra, ezt a frakciók képviselői tudomásul vették.

A pénteki házbizottsági ülésen a szocialisták képviselője nem volt ott, Lázár János szerint azért, mert jelezték, hogy akkor frakcióülést tartott az MSZP.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!