Magyarország

2010.05.17. 13:53

Újra lehetnek közigazgatási államtitkárok és hivatalok,

<p>Ha az Országgyűlés elfogadja, visszaállítja a közigazgatási államtitkári tisztséget, valamint a fővárosi és megyei közigazgatási hivatalokat</p>

A tervezet részletesen szabályozza az állami vezetők javadalmazását is. Változás, hogy a közigazgatási államtitkárok az államtitkárokkal egyező mértékű alapilletményben részesülnének majd, valamint hogy nem lehetne pénzben megváltani a következő év áprilisáig ki nem vett szabadságot.


A Központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslat visszaállítja a közigazgatási államtitkári tisztséget, egyben el is választja azt a politikai vezetéstől. Egyedül a Miniszterelnökségen nem lesz közigazgatási államtitkár. A Fidesz és a KDNP által benyújtott törvényjavaslat szerint politikai vezetők a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok, míg szakmai vezetők a közigazgatási államtitkárok és a helyettes államtitkárok.

A törvényjavaslat és a kapcsolódó törvénymódosító javaslatok alapján a miniszterek alapilletménye továbbra is a köztisztviselői illetményalap 15,6-szorosa, az államtitkároké pedig a köztisztviselői illetményalap 12-szerese. Ugyanakkor, míg a szakállamtitkárok alapilletménye eddig a köztisztviselői illetményalap 9-szerese volt, a közigazgatási államtitkároké az államtitkárokéval egyező mértékű, azaz a köztisztviselői illetményalap 12-szerese lesz. A helyettes államtitkároké alapilletménye a köztisztviselői illetményalap 9-szerese. A köztisztviselői illetményalap jelenleg 38.650 forint.

Nem változik a vezetők illetménykiegészítése, és illetménypótléka, ami az alapilletmény 50% illetve 65%-a.

Jelentős változás a javadalmazás szempontjából, hogy a tárgyévet követő év március 31-ig ki nem vett szabadságot nem lehet majd pénzben megváltani. Ezen kívül nem kaphat külön szabadidőt a politikai vezető a rendkívüli munkavégzése után.
A módosítás oka a törvényjavaslat indoklása szerint megszüntetni a ki nem vett szabadság felhalmozódásából eredő, és általában a politikai vezetők jogviszonyának megszűnését követően egy összegben kifizetett milliós juttatásokat.

A közigazgatási államtitkárokat és helyettes államtitkárokat határozatlan időre is ki lehet nevezni.

A politikai vezetők juttatásait továbbra is nyilvánosságra kell majd hozni.

A törvényjavaslat egyrészről az új, hatékonyabb kormányzati struktúra kialakításának érdekében, másrészről a közigazgatás szakmai vezetésének visszaállítása érdekében alakítja át a minisztériumok rendszerét, szervezetét, valamint az állami vezetők jogállását - olvasható a dokumentumban.
"A magyar közigazgatás rendszeréből eltűnt a teljesítményelv, a szakmai munkát háttérbe szorították a magánérdekek, nyoma sincs a kiszámíthatóságnak, stabilitásnak és életpálya-lehetőségnek. Ezek híján a magyar közigazgatás működésképtelenségre van ítélve: egy átláthatatlan, drága, alacsony hatékonysággal működő tehertétel az állam és
polgárai számára" - indokolja a törvényjavaslat a módosításokat.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!