Magyarország

2010.04.02. 16:54

Választások 2010 - az informatikai rendszer készen áll

<p>Sikeres volt a választási rendszer országos informatikai fõpróbája pénteken. Tesztelték a teherbírását, az eredményszámítás helyességét, a biztonsági elemeket és a képi megjelenítést.</p>

Készen áll az informatikai rendszer a választás megfelelõ lebonyolításához - mondta újságíróknak Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda vezetõje Budapesten.

A választáshoz egy ellenõrzött, zárt és elvileg biztonságos informatikai rendszert használnak, amelybe a papíralapú jegyzõkönyvek alapján viszik be az adatokat. Úgy alakították ki, hogy kiszûrje az esetleges tévedéseket, ezért kell kétszer kell rögzíteni az adatokat, majd a papírokról mégegyszer leellenõrizni azokat a munkatársaknak. Ha eltérés van, akkor a papíron szerepelõ adatokat veszik figyelembe, mivel a végleges eredmény is ilyenekbõl áll össze - magyarázta az Országos Választási Iroda vezetõje. A szavazókörökben dolgozó delegáltak megkapják majd a szavazaköri jegyzõkönyveket, hogy szükség esetén ilyen úton is ellenõrizhessék az adatokat - tette hozzá.

Az informatikai rendszer elsõ országos próbája március 30-án volt, megfelelõ eredménnyel zárult. Az adatok között akár szavazókörökre lebontva is lehet keresni. A voksolás napján napközben összesen hatszor közölnek majd friss adatokat arról, hányan mentek el az adott idõpontig szavazni. A részvételi adatok megyénként illetve régiónként is megtekinthetõek lesznek a www.valasztas.hu oldalon. Ugyanitt elérhetõek a korábbi választások adatai az összehasonlításhoz.

A szavazás napján a 19 órai urnazárás után kezdik rögzíteni az elsõ adatokat. Már az elsõ forduló után lehetséges lesz a parlamenti patkó ábrázolása az adatok feldolgozásával.

Az informatikai rendszer mûködése elvileg nem akadhat meg, mert mindegyik végpont közelében elérhetõ egy másik végpont, például az okmányirodákban. Ezeket használhatják majd technikai hiba vagy áramkimaradás esetén a szavazóköri munkatársak.

Az igazgatási rendszer fõpróbáját április 6-án, kedden tartják.

Virág Rudolf elmondta azt is, hogy bizonyos külképviseleteken már szombaton megkezdõdik a szavazás. Az elsõ és a második fordulóban több mint nyolcezren voksolnak külföldön, a legtöbben Londonban.. Az elsõ fordulóban leadott szavazatokat tartalmazó urnákat repülõgéppel hozzák Magyarországra hétfõtõl - tette hozzá.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!