Magyarország

2010.04.28. 15:11

Évente több mint 100-an munka közben veszítik életüket

<p>Naponta 60-65 ember szenvedett munkahelyi balesetett Magyarországon 2008-ban, és átlagosan mindan harmadik napra jutott egy olyan, amely halállal végzõdött.</p>

Erről számolt be a Független Hírügynökségnek a Liga Szakszervezetek kommunikációs vezetõje szerdán annak kapcsán, hogy április 28-án emlékszik meg a világ a munkahelyi balesetben megsérültekrõl,  illetve elhunytakról. Fiedler Péter felhívta arra is a figyelmet, hogy a munkabalesetek száma egyre nõ.

Fiedler Péter elmondta: a legutóbbi összesített adatok szerint 21 ezer munkahelyi baleset történt 2007-ban, amelyek közül 118 volt halálos. A világstatisztika is megdöbbentõ: egy év alatt 270 millió nem halálos munkabaleset történt, amelyek mindegyike a munkából legalább 3 nap kiesést jelentett. Ehhez járult további 160 millió megbetegedés, amely költsége a 270 millió balesettel együtt a világ össz GDP-jének 4 százalékát jelentette - tette hozzá..

A Liga képviselõje hangsúlyozta: a világon és Magyarországon is folyamatosan nõ az ilyen balesetek száma. Ennek okai között szerepel példul, hogy a szakmunkás-hiány miatt gyakran képzetlen embereket alkalmaznak, és a munkahelyi továbbképzés is sokszor csak formális. Szintén egyre gyakoribb, hogy a munkásoknak elavult eszközökkel, technikával kell dolgozniuk. Hozzátette: a Liga nagy erõfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a munkavállalói ismeretek is legyen a kötelezõ tananyag része, ez talán hozzájárulhat a pályakezdõk tudatosabbá válásához, és a balesetek megelõzéséhez.

A munkahelyi balesetekben megsérültek és meghaltak nemzetközi emléknapja alkalmából az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség is közleményt adott ki szerdán. Ebben a fõfelügyelõség is leszögezi: Magyarországon évente körülbelül száz, vagy még annál is több ember hal meg munkabaleset miatt, a sérültek, a megrokkantak száma pedig húszezer körüli. A dokumentum szerint az elsõ emléknapot 1984-ben a kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete tartotta, és ugyancsak ott nyilvánították 1989-ben országos gyásznapnak április 28-át. Nemzetközi nappá pedig 1996-ban vált. Ekkor már New-Yorkban, az ENSZ-nél is gyertyagyújtással emlékeztek mindazokra, akik munkájuk közben vesztették életüket, vagy betegedtek meg. A magyar szakszervezetek is nekik szentelik ezt a napot..
- Független Hírügynökség -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!