Magyarország

2010.04.29. 14:21

Tapír született a gyõri állatkertben

<p>Tapírbébi született a gyõri állatkertben csütörtökön. A kicsi néhány órája látta meg a napvilágot és máris kíváncsian tekint mamája mellõl a nagyvilágba.</p>

Testvérei, Gesztenye és Dió után a csütörtökön született kicsi a harmadik gyõri tapírbébi, Mandula és Mogyoró gyermeke. Õ is, ahogy testvérei, hím. Már a mérlegre is ráállt, súlya 6,35 kg. A gyõri állatkertben szinte már hagyomány, hogy az összes tapírt csonthéjas gyümölcsrõl nevezik el, a kicsit csíkjai miatt valószínûleg a Szotyi nevet kapja gondozóitól.

A vemhességi idõ a tapíroknál 390-410 nap. A vemhességet nehéz megállapítani, csupán közvetlenül az ellés elõtt lehet következtetni rá. Az újszülött tapíroknak csíkozott szõrzetük van, ami rejtõ színt biztosít nekik a vadonban. Körülbelül hathónapos korukban halványodik el a csíkozásuk. Néhány hét elteltével a kis tapírok az anyjuk minden lépését követik, és tíz hónapig szopnak. Legtöbbször háromévesen vállnak ivaréretté.

Bár a tapírok alapvetõen magányosan élõ állatok, mégis lehet õket párban vagy kisebb csoportokban tartani. Kitûnõ a szaglásuk és a hallásuk, ormányuk kiegészítõ tapogatószervként szolgál. Nehéz testük ellenére nagyon jó futók. Kizárólag növényevõk, kedvelik a lédús növényeket, leveleket, füveket - tájékoztatott Farkas Adrienn az állatkert munkatársa.

Nézze meg a képeket >>>

A hazai állatkertekben ugyan sok tapír él, az utóbbi idõben azonban igen kevés utód született, ezért is volt nagy öröm, hogy Gyõrben már a harmadik bébi látta meg a napvilágot. A kicsi egyéves koráig Gyõrben marad, majd valószínûleg másik állatkertbe kerül.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!