Magyarország

2010.04.06. 08:16

Mától szállítják ki a szavazkörökbe a szavazólapokat

<p>Keddtõl kezdik kiszállítani a szavazókörökbe a szavazólapokat és a voksolás lebonyolításához szükséges eszközöket tartalmazó dobozokat az Állami Nyomdából, csaknem 15 ezret.</p>

A választók két lapot kapnak majd a voksoláskor: az egyiken az adott választókörzet egyéni képviselõjelöltjeire, a másikon a pártok területi listáira szavazhatnak. A 176 egyéni választókörzetben összesen 814 egyéni képviselõjelölt van, a 20 területi szavazólapra pedig összesen 117 lista került fel.

A legkisebb listás szavazólap Somogy megyében lesz, azon négy területi lista szerepel majd, a legnagyobb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 9 listával. A megyék körülbelül felében az elõzõ választásokhoz képest viszonylag kicsi, vagyis A4-es méretû lesz a listás szavazólap, a többiben valamivel nagyobb.

Nagyjából 35 ezer és egymillió 500 ezer között van a szavazólapok mennyisége, amelyeket egy választókerületbe kivisznek, attól függõen, hogy ott hányan jogosultak szavazni. A nyomdában összesen több mint 8 és félmillió darab szavazólapot gyártanak egyébként.

A szavazás kellékeit tartalmazó csaknem 15 ezer dobozt körülbelül 11 ezer szavazókörbe viszik ki mától, és legkésõbb péntekig mindenhova megérkeznek. Akárcsak a gyártást, a szállítást is szigorúan felügyelik majd. A dobozokban a szavazólapok mellett adatlapok, jegyzõkönyvek, nyomtatványok, golyóstollak vannak, valamint nemzeti színû szalag - utóbbiból 120 ezer méternyit készítettek.

A nyomdai költségek körülbelül 600-700 millió forintot tesznek ki, de ez csak becsült adat. A pontos összeg attól függ, hány helyen kell majd második fordulót tartani, és ahhoz milyen illetve mennyi nyomdai termékre lesz szükség.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!