Magyarország

2010.04.15. 15:26

Maffia-gyanú warez-ügyben - a fõ gyanúsítottról még mindig nem tudni, hogy valóban meghalt-e

<p>Bûnszervezeti gyanút állapított meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az úgynevezett warez ügyben.</p>

Az ügy lényege, hogy még 2009 áprilisában a nyomozók öt helyen tartott házkutatáskor egy jogvédett tartalmakat pénzért közvetítõ internetes hálózatot lepleztek le. Eddig 21 gyanúsított van, a bûnszervezet vezetõjérõl viszont elterjedt, hogy 2009 augusztusában meghalt Romániában. Az NNI a külföldi hatóságokhoz fordult, hogy nemzetközi jogsegély keretében tájékoztassák õket a haláleset körülményeirõl, illetve, hogy valóban a keresett férfi halt-e meg.

Mint a Független Hírügynökség korábban beszámolt róla, rekord mennyiségû internetes tárhelyet foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. április 14-én, Budapesten. Az egyik 13. kerületi tárhely szolgáltatótól több tucat szervert vittek el, összesen körülbelül 230 terabyte tárhellyel - ami több mint háromszázezer CD-n tárolható anyagnak felel meg. A szerverek bérlõi néhány ezer forintért biztosítottak hozzáférést elõfizetõiknek jogdíjas filmekhez, zenékhez, szoftverekhez. Akkor 9 embert vettek õrizetbe. A fogás nagyságára jellemzõ, hogy az akció utáni idõszakban 10 százalékkal esett vissza a magyarországi internet forgalom. A csoport legális szerverhoszting szolgáltatás mögé bújva dolgozott, weboldalaikat kéretlen elektronikus levél - spam - formájában hirdették az interneten, hogy minél több pénzhez jussanak.

Gazdag Tibor, az NNI Csúcstechnológiai Bûnözés Elleni Osztályának vezetõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt hónapban megállapították, hogy bûnszervezetben dolgoztak együtt a csoport tagjai. Az ügynek most 21 gyanúsítottja van, öten elõzetes letartóztatásban vannak.

2009 augusztusában elterjedt, hogy a szervezet vezetõje - aki nem került még rendõrkézre - meghalt Romániában. Gazdag Tibor ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ügyben nincsenek hivatalos információik, ezért nemzetközi jogsegély keretében fordultak a külföldi hatósághoz, hogy hivatalos információt kapjanak a haláleset körülményeirõl.

Az NNI csütörtöki tájékoztatása szerint egyébként a bûnszervezet éveken keresztül több ezer magánember és cég szerzõi vagy ahhoz kapcsolódó jogát sértette meg, legalább 2,16 milliárd forintos kárt okozva nekik. A bûnözõk a gyanú szerint 741 millió forintnyi illegális bevételre tett szert. A kártalanítás biztosítására a nyomozók eddig lefoglaltak 43 ezer eurót, 54 millió forintot, 2 autót és körülbelül 180 millió forint értékû számítástechnikai eszközt. Zároltak 10 bankszámlát is.

Néhány gyanúsítottnál egyébként más bûncselekmények gyanúja is felmerült: tiltott pornográf felvétellel visszaélés, csalás, tiltott szerencsejáték szervezésre, kényszerítés, közokirat-hamisítás. Az ügyben most "üzletszerûen, bûnszervezetben különösen nagy illetve különösen jelentõs hátrányt okozva elkövetett szerzõi vagy szerzõi joghoz kapcsolódó jogok megsértése és más bûncselekmények megalapozott gyanúja miatt" tart az eljárás.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!