Magyarország

2010.04.29. 16:46

Az LMP Sólyom Lászlót szeretné továbbra is államfõnek

<p>Magyarországnak olyan hiteles, független és szakmailag felkészült köztársasági elnökre van szüksége, mint amilyet Sólyom László megtestesít - közölte a Független Hírügynökséggel az LMP.</p>

Sólyom László ötéves mandátuma augusztus 5-én jár le, az új államfõ személyérõl az új parlamentnek kell majd szavaznia.

Az LMP több alapító tagja 2005-ben elsõként kezdeményezte Sólyom László köztársasági elnökké való megválasztását, mert azt szerették volna, hogy az államfõ "végre ne a mindenkori parlamenti többség pártkatonája legyen". Szerintük Sólyom László a harmadik Magyar Köztársaság eddig talán legnehezebb éveiben volt államfõ, tevékenységét - mint ahogy mindenki másét - jobb- és baloldalról egyaránt sok kritika érte.

A párt továbbra is szükségesnek tartja, hogy Magyarországnak olyan hiteles, független és szakmailag felkészült köztársasági elnök legyen, mint amilyet Sólyom László megtestesít. Az államfõválasztásról szóló vita szerintük azonban egyelõre abban merül ki, hogy a Fidesz politikusai a nyilvánosság elõtt üzengetnek egymásnak. A kétharmados parlamenti többség birtokában a Fidesz-KDNP elvileg bárkit megválaszthat, ehhez csak saját sorait kell rendeznie. Az LMP megfogalmazása szerint kizárólag a pártszövetségen múlik, hogy egy pártkatonát vagy egy pártok felett álló, csak a demokráciának és az alkotmányosságnak elkötelezett államfõt választ a parlament.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!