Magyarország

2010.03.05. 14:30

Élelmiszeren spórolunk?

<p>Valamivel kevesebb élelmiszer fogyott az üzletekben 2009 februárja és 2010 januárja között.</p>

A mennyiség csökkenésével azonban nem járt együtt a bevételek visszaesése - derül ki a Nielsen piackutató vállalat pénteken ismertetett felméréséből.


Összesen 3 százalékkal vásároltak kevesebb élelmiszert Magyarországon 2009 januárja és idén február között. A bevételek viszont nem csökkentek. Az élelmiszerek kiskereskedelmi forgalma értékben változatlanul 1 300 milliárd forint körüli.

A termékekből befolyó bevétel a margarin és a táblás csokoládé esetében 5, a fűszereknél és zöldségkonzerv 8, az energia- és sportital pedig 17 százalékkal emelkedett.

Mennyiségben ugyan kevesebb élelmiszer fogyott tavaly, azonban néhány termék forgalma emelkedett. Többet adtak el például sajtból 18, ásványvízből 5, tejfölből 6, étolajból 9 és túróból 7 százalékkal.

Élelmiszereket még mindig leginkább szupermarketekben és diszkontokban vásárolnak. Ezek piaci részesedése tavaly 32-ről 33 százalékra nőtt. Az 1 százalékot a hagyományos, legkisebb, 50 négyzetméteres és kisebb üzletektől vették el. A hipermarket piaci részesedése továbbra is 31 százalék.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!