Magyarország

2010.02.18. 09:13

Ki fog egy bombán ülni?

<p>A sportcélú fegyverek tartási szabályainak szigorításával kívánják megelőzni a további ámokfutásokat.</p>

A fegyverhez jutás, illetve a fegyvertartási szabályok szigorítását kezdeményezi a kormánynál az MSZP – mondta kedden a párt szóvivője. Az elképzelés szerint az orvosi alkalmassági vizsgálatot egy rendszeresen megismételt pszichológiai vizsgálatnak is követnie kell. A szigorítás ötlete a tavalyi pécsi lövöldözés, illetve a fővárosi egyetemista közelmúltban nyilvánosságra került lövöldözési szándéka kapcsán merült fel.
A Magyar Sportlövők Szövetsége egyéb szigorításoktól is tart, ami viszont a sportág létét veszélyeztetné – mondta el lapunknak Kovács Tibor, a szövetség főtitkára, aki úgy értesült, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban arra készülnek, hogy rendeleti úton úgy változtatják meg a fegyvertartás szabályait, hogy a jövőben senki se tarthassa otthon sportcélú lőfegyverét, csak a lőtéren. Ezzel a főtitkár szerint halálra ítélnék a sportágat, mert az egyesületek képtelenek felvállalni ennek költségeit, felelősségét.

Kilencven százalékos biztonság

Kovács Tibor elmondta: Magyarországon jelenleg a fegyvertartási és fegyverhez jutási szabályok megfelelnek az európai szabályozásnak. A probléma egy 2005-ben megváltoztatott jogszabállyal van, ami alapján már nem kötelező a fegyverszerzés előtt pszichológiai vizsgálaton részt venni – a sportlövők ugyanolyan, rendszeres sportorvosi vizsgálaton vesznek rész, mint bármely más sportoló. Kovács Tibor hozzátette: a szövetség már a pécsi esetet követően felvette a kapcsolatot a Magyar Pszichológiai Társasággal, ahol nem látták akadályát annak, hogy a fegyveres sportolók folyamatos vizsgálatát elvégezzék. Mint kiderült, kilencven százalékkos biztonsággal tudják megállapítani a szakemberek, kinek nem szabad a kezébe fegyvert adni.
A jelenlegi szabályok szerint ha valaki minősített sportlövő, rendszeresen versenyeken vesz részt és rendelkezik a szövetség ajánlásával, egyéb fegyvertartási követelmények teljesülése – például büntetlen előélet, rendőrségen letett sikeres fegyvervizsga – esetén nincs akadálya annak, hogy saját fegyvert vásároljon, illetve tartson. A sportlőfegyverek „viselése” tilos, ezeket kizárólag szétszerelt állapotban, a löszerektől elkülönítve szabad még szállítani is.

Vízzel a gyereket is?

A főtitkáról megtudtuk: az ország 250 egyesületének körülbelül 6000 igazolt tagja van, akiknek durván fele rendelkezik saját fegyverrel – ez az országban tartott fegyvereknek mindössze 2,6 százaléka. Mivel azonban az egyesületi tagok jó része puskával lő, mindössze 2500-3000 maroklőfegyver van sportlövők kezében. Kovács Tibor úgy véli, a pécsi lövöldözés sajnálatos, de egy elmebeteg miatt nem lenne szabad egy sportág sorsát megpecsételni. Aki ölni akar, megtalálja a módját ennek: ha nem kaphat sportlövőként fegyvert, vadász lesz vagy biztonsági őr, de engedély nélkül is könnyű fegyverekhez hozzájutni – nem beszélve arról, hogy akár egy kalapáccsal is ki lehet oltani egy ember életét.
Kovács Tibor attól tart, hogy a „fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik”, mert ha a fegyvereket csak a lőtereken lehet tárolni, az egyesületek sorra be fognak zárni, ugyanis senki sem vállalja majd, hogy a sokszor milliós értékű fegyvereket őrizze.

 A főleg a települések határában lévő lőtereken emellett komoly kockázatot jelent fegyvereket nagy koncentrációban felhalmozni – ez már vonzó célpont lehet a bűnözők számára is. „Ki fog egy bombára ülni?”, tette fel a kérdést a főtitkár.
Ezen felül a sportolóktól sem lehet elvárni, hogy a nagy értékű fegyvereiket bárkire rábízzák: Igaly Diána skeet-puskája vagy a világ legjobb lövészének számító Sidi Péternek a Walter gyár által kizárólag az ő kezéhez igazított puskája legalább kétmillió forintot ér. Éppen ezért a  Magyar Sportlövők Szövetsége a fegyvertartási és szerzési szabályok megváltoztatásáról egyeztetést kezdeményezett az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium illetékeseivel.

És a vadászok?

Természetesen felvettük a kapcsolatot az IRM-mel is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban tervezik-e a tartási szabályok szigorítását, és hogy tényleg szerepel-e terveik között, hogy csak az egyesületeknél tárolhassák fegyvereket a sportlövészek? Mivel a vadászat is sport, ráadásul lényegesen több – durván 160 ezer! – fegyver van vadász, mint sportlövő kézben – és több balesetet, bűncselekményt is követnek el ilyen eszközzel –, felmerül a kérdés: a szigorítás érintheti-e a sportvadászokat is? Kérdéseinkre azonban csak a következő válasz érkezett:
„Az jól látszik, hogy a fegyvertörvény szabályai EU összehasonlításban is kellően szigorúak, ám a pécsi egyetemi lövések leadója és a most elfogott, ugyancsak lövöldözésre készülő egyetemista is sport célra kért és kapott fegyvert. Úgy tűnik, hogy az ilyen célú fegyverszerzés és fegyvertartás esetleg felülvizsgálatra szorul”. Az IRM sajtóosztálya emellett megerősítette: valóban csütörtökön kerül sor arra a szakértői tárgyalásra, melyen az ügyben érintettek is ott lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!