2009.11.16. 17:20
Jövő decemberben eltűnhetnek a hazai csirkék a boltok polcairól?
<p>Tíz különbözõ helyen<br /> vásárolt csirkébõl<br /> hétben mutatták ki a szalmonellát -<br /> így végzõdött a Baromfi<br /> Termék Tanács nyilvános<br /> szalmonellatesztje. Jövõ decembertõl<br /> pedig az Európai Unióban<br /> kizárólag olyan csirkehúst lehet<br /> forgalmazni, amelyben semmilyen<br /> szalmonella-baktérium nem mutatható ki.</p>
Bárány
László, a Baromfi Termék
Tanács elnöke szerint Magyarország
jelentõs késésben van az
Európai Unió más
tagállamaihoz képest: míg a
legtöbb uniós országban a
baromfiállomány 5-25
százalékát érinti a
szalmonella, addig itthon a csirkék
többsége szalmonellás lehet.
Jövõ december 12-tõl azonban az
Európai Unióban kizárólag
olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben
semmilyen szalmonella-baktérium nem
mutatható ki. A baromfitenyésztõk
érdekképviseletének
vezetõje arra figyelmeztetett: ha nem
változik a helyzet, egy év múlva a
hipermarketek polcairól eltûnhetnek a
magyar csirkék, befagyhat az export,
súlyos gazdasági károkat okozhat a
készületlenül bekövetkezõ
korlátozás.
Bárány László szerint
alapvetõ változásokra van
szükség: radikálisan
csökkenteni kell a szalmonella
jelenlétét, a jelenleg csak 4-5 nap alatt
kimutatni képes tesztek átfutási
idejét és hatékonyan kell
felhasználni a mentesítésre
szánt uniós és kormányzati
forrásokat. Ezek egyébként
egyharmad-egyharmad arányban fedezik az
eljárás költségeit - a
harmadik harmadot a tenyésztõk
vállalták kifizetni.
A szalmonella-baktériumnak 11
jellegzetes faja és számos alfaja ismert
- emberben és állatban egyaránt
elõfordulhat. A szalmonella-baktérium
nagyon ellenálló: a tojásban a
kórokozó több hónapig, a
tejben 2-3 napig, a tejcsokoládéban
akár másfél évig, a
csapvízben négy hónapig, a
baromfiban - még -21 fokon tárolva is -
egy évnél hosszabb ideig képes
"elélni".
Szalmonellafertõzésre lehet
gyanakodni, ha a hasmenéses tüneteket
láz is kíséri, a leginkább
veszélyeztetettek az
ötévesnél fiatalabbak és a
hatvanévesnél idõsebbek. A
szalmonellafertõzést az emberek
általában valamilyen állati
eredetû élelmiszerrel - nyers
tojással, hússal - való
érintkezés után észlelik.
Megfelelõ hõkezelés -
fõzés, sütés - után a
szalmonella-baktérium elpusztul, így a
kórokozó legtöbbször nem
közvetlenül a szennyezett hús
elfogyasztásával, hanem közvetett
úton kerül az ember szervezetébe.