Magyarország

2009.11.16. 17:20

Jövő decemberben eltűnhetnek a hazai csirkék a boltok polcairól?

<p>T&#237;z k&#252;l&#246;nb&#246;z&#245; helyen<br /> v&#225;s&#225;rolt csirk&#233;b&#245;l<br /> h&#233;tben mutatt&#225;k ki a szalmonell&#225;t -<br /> &#237;gy v&#233;gz&#245;d&#246;tt a Baromfi<br /> Term&#233;k Tan&#225;cs nyilv&#225;nos<br /> szalmonellatesztje. J&#246;v&#245; decembert&#245;l<br /> pedig az Eur&#243;pai Uni&#243;ban<br /> kiz&#225;r&#243;lag olyan csirkeh&#250;st lehet<br /> forgalmazni, amelyben semmilyen<br /> szalmonella-bakt&#233;rium nem mutathat&#243; ki.</p>

Bárány

László, a Baromfi Termék

Tanács elnöke szerint Magyarország

jelentõs késésben van az

Európai Unió más

tagállamaihoz képest: míg a

legtöbb uniós országban a

baromfiállomány 5-25

százalékát érinti a

szalmonella, addig itthon a csirkék

többsége szalmonellás lehet.

Jövõ december 12-tõl azonban az

Európai Unióban kizárólag

olyan csirkehúst lehet forgalmazni, amelyben

semmilyen szalmonella-baktérium nem

mutatható ki. A baromfitenyésztõk

érdekképviseletének

vezetõje arra figyelmeztetett: ha nem

változik a helyzet, egy év múlva a

hipermarketek polcairól eltûnhetnek a

magyar csirkék, befagyhat az export,

súlyos gazdasági károkat okozhat a

készületlenül bekövetkezõ

korlátozás.

Bárány László szerint

alapvetõ változásokra van

szükség: radikálisan

csökkenteni kell a szalmonella

jelenlétét, a jelenleg csak 4-5 nap alatt

kimutatni képes tesztek átfutási

idejét és hatékonyan kell

felhasználni a mentesítésre

szánt uniós és kormányzati

forrásokat. Ezek egyébként

egyharmad-egyharmad arányban fedezik az

eljárás költségeit - a

harmadik harmadot a tenyésztõk

vállalták kifizetni.

A szalmonella-baktériumnak 11

jellegzetes faja és számos alfaja ismert

- emberben és állatban egyaránt

elõfordulhat. A szalmonella-baktérium

nagyon ellenálló: a tojásban a

kórokozó több hónapig, a

tejben 2-3 napig, a tejcsokoládéban

akár másfél évig, a

csapvízben négy hónapig, a

baromfiban - még -21 fokon tárolva is -

egy évnél hosszabb ideig képes

"elélni".

Szalmonellafertõzésre lehet

gyanakodni, ha a hasmenéses tüneteket

láz is kíséri, a leginkább

veszélyeztetettek az

ötévesnél fiatalabbak és a

hatvanévesnél idõsebbek. A

szalmonellafertõzést az emberek

általában valamilyen állati

eredetû élelmiszerrel - nyers

tojással, hússal - való

érintkezés után észlelik.

Megfelelõ hõkezelés -

fõzés, sütés - után a

szalmonella-baktérium elpusztul, így a

kórokozó legtöbbször nem

közvetlenül a szennyezett hús

elfogyasztásával, hanem közvetett

úton kerül az ember szervezetébe.

Ezek is érdekelhetik